ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya fartkameror tas i drift inför midsommar

Stockholm Jonas Cullberg · 20 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

78 nya fartkameror sätts upp på 18 olycksdrabbade vägsträckor inför årets värsta trafikhelg. – Vi räknar med att kamerorna kommer att spara 30 liv om året, säger Tomas Andersson, presschef på Vägverket. – Under midsommarhelgen är tyvärr problemet att många av olyckorna och fortkörningarna inträffar på småvägar där det inte finns några kameror utplacerade.

Gemensamt för de vägsträckor där nya kameror monteras upp under den trafiktäta midsommarhelgen är att de är hårt olycksdrabbade. Vägverkets mål är att 450 nya kameror ska sättas i drift inför månadsskiftet juni-juli då många semesterfirare är ute på vägarna, men det är osäkert om det går att uppnå. – Det är många inblandade i arbetet och det är mycket logistik som ska fungera, säger Tomas Andersson.

Före årsskiftet ska 700 kameror finnas ute på de svenska vägarna och målsättningen är att polisen ska kunna sätta dit nästan tio gånger fler fortkörare än idag. Från Rikspolisstyrelsens kameraövervakningsrum i Kiruna kommer ett femtiotal personer arbeta med att utreda 200 000 ärenden per år, jämfört med förra årets 24 000.

Kamerorna, som kostar en halv miljon kronor styck, är utplacerade över hela landet, förutom Skåne och norra Norrland som ligger längre fram i planeringen. Eftersom kamerorna bara varit i drift en månad finns det ännu ingen statistik på om de har lett till färre olyckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jonas Cullberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro