ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya fenomenet: Bostadsrätter blir hyresrätter i Stockholm

Jesper Lindqvist · 9 Apr 2019
Uppdaterad 9 Apr 2019
Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem ska köpa upp 84 planerade bostadsrätter.

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem ska köpa upp 84 planerade bostadsrätter. Foto: Claudio Bresciani/TT


Kommunala Stockholmshem har köpt 84 bostadsrätter, som ska bli kommunala hyresrätter. Enligt experter visar den "omvända ombildningen" hur det blir allt svårare att sälja nybyggda bostadsrätter i storstäderna. "Man börjar få slut på köpare i segmentet som består av kapitalstark medelklass", säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är SVT Nyheter som rapporterar om att det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har köpt upp 84 planerade bostadsrätter, för att sedan göra om dem till hyresrätter.

Man uppger att bakgrunden till beslutet är den minskade efterfrågan på nybyggda bostadsrätter, som blev en effekt av det amorteringskrav som infördes i maj förra året. Och Stockholmshems styrelseordförande, Björn Ljung (L), menar att det kan komma att bli fler affärer framöver.

– Jag tror att det är så att vi kommer ta den chansen. Det är är ett fullt möjligt arbetssätt att göra på det här sättet, säger han till SVT.

”Börjar få slut på köpare”

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH, berättar att det här är ett fenomen som numera är vanligt förekommande. Anledningen, menar han, är att byggbolagen inte kan sälja sina bostadsrätter i samma utsträckning som tidigare.

– Vi har sett att flera bolag de senaste åren har gått över till att bygga hyresrätter istället. Bostadsrättsmarknaden är för svår i dag, bygger man hyresrätter har man kvar optionen att ombilda bostäderna i ett senare skede, säger Stellan Lundström.

En av huvudanledningarna till stagnationen är enligt Stellan Lundström den målgrupp som många byggbolag har riktat sig till.

– Man har byggt för ett segment som består av kapitalstark medelklass. Men nu börjar man få slut på köpare i den gruppen, då blir det svårt att sälja, säger han.

”Det är tidstypiskt”

Hyresrätter som ombildas till bostadsrätter är ett gammalt fenomen som de flesta känner till. Men att utvecklingen går åt det motsatta hållet, att tilltänkta bostadsrätter blir till hyresrätter, är långt ifrån lika vanligt.

Stellan Lundström tror dock att det rör sig om en marginell företeelse sett utifrån ett större perspektiv.

LÄS MER
Bostadspriserna sjunker – i hela landet

– Tittar vi på den aktuella affären rör det sig om 84 bostäder, det är en väldigt liten affär för ett kommunalt bostadsbolag med en balansräkning på flera miljarder. Samtidigt är det bara den typen av bolag som kan göra sådana affärer, så någon mer utbredd trend ser jag inte. Det är snarare tidstypiskt, man gör så här när man har svårt att bli av med sina nybyggda bostadsrätter, säger han.

”Måste frångå marknadsperspektivet”

Något som många, inklusive Stellan Lundström, snarare efterfrågar är billigare hyresrätter med hyror anpassade efter en köpsvagare målgrupp. Men att sådana önskemål blir verklighet har professorn svårt att se.

– Det är inte realistiskt med tanke på hur marknaden ser ut i dag, nyproduktioner är det vanligaste fenomenet och de är dyrast av alla, säger Stellan Lundström.

Istället efterfrågar han ett nytt grepp om bostadspolitiken från den sittande regeringen, som han menar måste ta ett större ansvar för byggandet.

– Bland annat måste staten i viss utsträckning gå in och ta risken för nyproducerade bostäder. I dag är det slutkonsumenten och bankerna som tar den risken, vilket inte är hållbart på sikt. Staten behöver en större roll om man faktiskt ska bygga bostäder för mindre bemedlade, detsamma gäller om man ska bygga på orter där efterfrågan är svagare. Man måste frångå det totala marknadsperspektivet till viss del, säger Stella Lundström.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro