ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nya filmen “Jimmie skildrar en flykt ur ett barns ögon

Gustaf Larsson · 12 Apr 2018
Uppdaterad 12 Apr 2018
Jesper Ganslandt är aktuell med flyktingdramat "Jimmie".

Jesper Ganslandt är aktuell med flyktingdramat "Jimmie". Foto: IBL/Press


Filmen Jimmie” skildrar en fyraårings flykt mot ett tryggare liv. ”Om det är någon som behöver se det från ett annat håll, ur ett barns ögon, så är det väl någon som heter Jimmie”, säger regissören och skådespelaren Jesper Ganslandt till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Ganslandts nya långfilm ”Jimmie”, är ett flyktingdrama om en fyraårig svensk pojke vars liv över en dag förändras, och han tvingas fly mot någonting nytt, främmande. Rollen som Jimmie spelas av Hunter Ganslandt, son till regissören.

– För honom och för mig är det häftigaste att vi två har skapat någonting ihop. Det är en väldigt stark grej för oss att göra detta tillsammans, säger Jesper Ganslandt, som förutom att regissera även spelar rollen som Jimmies pappa.

Filmen är löst baserad på verkliga vittnesmål från människor på flykt. Under skapandets gång tog de del av berättelser från personer som har flytt sina hem både i nutid, på 1980-talet och även under andra världskriget.

– Jag ville skapa en film där man får se hur en flykt upplevs utifrån ett barns ögon, där det blir drabbande att ett barn måste lämna allt han känner till med sin förälder. Hur mycket minns han, hur mycket förstår han?

”Det är en väldigt stark grej för oss att göra detta tillsammans”, säger Jesper Ganslandt sonens medverkan i filmen han har regisserat. Foto: Pressbild
”Det är en väldigt stark grej för oss att göra detta tillsammans”, säger Jesper Ganslandt sonens medverkan i filmen han har regisserat. Foto: Pressbild

”Jimmie” premiärvisades på Rotterdams filmfestival i januari. Innan filmen får Sverigepremiär nu på fredag har den redan väckt starka reaktioner. En recensent från den amerikanska tidningen Variety ställde sig frågan om ingen sagt åt regissören att filmen var en “väldigt, väldigt dålig idé”.

– Jag ser det som ett privilegium, en bra sak, att tittarna reagerar och känner när de ser filmen.

Du har valt en vinkel där personen som flyr är en svensk blond pojke som heter Jimmie. Varför ville du berätta den historien?

– Jag vill inte berätta om just en blond pojke. Jag ville ha med mitt eget barn för att det skulle bli personligt med mindre distans. Hur skulle det se ut om vi var tvungna att fly, hur hade vi reagerat på det?

Filmens tema och huvudrollsinnehavarens namn kan lätt tolkas som ett politiskt ställningstagande. Jesper Ganslandt menar att det är helt fritt för tolkning.

– Någonstans finns det en blick eller blinkning mot de som uttrycker så mycket motstånd till att alla människor ska ha samma rättigheter. Ett motstånd mot flyktingar och invandring helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Om det är någon som behöver se det från ett annat håll, ur ett barns ögon, så är det väl någon som heter Jimmie som sysslar med en viss typ av politik. Men det är helt fritt för tolkning. Det kan vara kul att ha den tanken med sig, men det är inte heller nödvändigt.

I ”Jimmie” får vi följa en flykt genom barnets ögon. Foto: Pressbild
I ”Jimmie” får vi följa en flykt genom barnets ögon. Foto: Pressbild

Är det en slump att filmen kommer ut samma år som riksdagsvalet?

– Det är faktiskt en slump, den skulle ha kommit ut i fjol egentligen. Men jag kan tycka att den debatten som var väldigt öppen och levande 2015, när så många flyktingar kom, kanske har stannat av lite nu. Då kan en film som den här vara ett tillägg till det.

“Jimmie” får premiär på fredag den 13 april.

pil
Jesper Ganslandt

Född: 31 oktober 1978 i Falkenberg

Gör: Regissör, manusförfattare, producent och skådespelare

Tidigare karriär: Debuterade med långfilmen “Farväl Falkenberg”. Har även gjort “Apan” och “Blondie”.

Aktuell med: Flyktingdramat “Jimmie” samt som regissör för ”438 dagar” om Johan Persson och Martin Schibbyes tid i fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro