ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya kärnvapen till Blair – för 270 miljarder

TT · 14 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tony Blair får sina dyra atomvapen, men till priset av ännu sämre stöd inom Labour och två avgångna medarbetare. Det blev resultatet när underhuset röstade om nya kärnvapen till Storbritannien. Hela onsdagen gick debattens vågor höga i underhuset i London, och strax före klockan 21 svensk tid gick premiärminister Blairs förslag igenom med siffrorna 409 mot 161. En betryggande seger kan tyckas, för planen att i ett första steg lägga 20 miljarder pund (drygt 270 miljarder kronor) på förberedelser till att ersätta Tridentsystemet. Trident består bland annat av fyra atomubåtar med kärnvapen ombord, varav minst en är på ständig patrull i världshaven. Men av de 161 motståndarna tillhör ett 90-tal Blairs eget Labourparti enligt BBC:s beräkningar i samband med omröstningen. Det är en av de största partirevolterna under Blairs tio år vid makten - nästan lika stor som den i mars 2003, då 138 Labourledamöter röstade för en text som motsatte sig Irakinvasionen. Och eftersom Labours majoritet sedan valet 2005 är mycket mindre kan denna förlust relativt sett sägas vara minst lika svidande. Just nu har Labour 352 av underhusets 646 platser.

I debatten betonade Blair att detta beslut endast gäller "arbetet som måste börja nu, koncept- och designfasen", och antyder att det ju går att ångra sig senare under processen. – Självklart läggs det faktiska kontraktet för utformningen och konstruktionen senare, men det är nu vi måste fatta beslut.

Premiärministern fick med sig Konservativa partiet, men inte det näst största oppositionspartiet Liberaldemokraterna. Och inför omröstningen förlorade han ministerbiträden, Stephen Pound och Chris Ruane. Tidigare i veckan har två andra i regeringskretsen, däribland vice gruppledare Nigel Griffiths, avgått i protest. Bland de kritiska finns Michael Meacher, tidigare Blairs egen miljöminister. Han sade i onsdagens debatt att de nya kärnvapnen är onödiga i en tid "när det inte finns någon atomfiende i sikte". Meacher hävdar också att eftersom det nya systemet måste skötas fram till 2050 kommer slutnotan snarare att landa på svindlande 70 miljarder pund. Det motsvarar 950 miljarder kronor, eller uppemot 16 000 kronor per nu levande man, kvinna och barn i Storbritannien.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro