ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya kontaktlinser låter dig se som Terminator

Ola Jacobsen · 21 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: University of Washington


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: University of Washington
Foto: University of Washington

FORSKNING. Terminators ögon med information direkt i synfältet håller på att bli verklighet. Amerikanska forskare har tagit fram en kontaktlins med tryckt elektronik och lampor.

– När du ser genom linsen ser du den bild som linsen generar ovanpå den verkliga världen, säger Babak Parviz, professor i elektroteknik vid University of Washington i en intervju på universitets hemsida.

Hittills har linsen bara testats på kaniner, som enligt forskarna kan ha linsen på ögat i 20 minuter utan att påverkas.

– Tanken är att linsen ska vara lika lätt att sätt in som en vanliga kontaktlins och att man inte ska tänka på att den sitter där, säger Babak Parviz.

Svårigheten med att göra de elektroniska linserna är att kombinera det ömtåliga organiska materialet i kontaktlinsen med det metaller, höga temperaturer och gifter som kommer med de elektroniska kretsarna.

Forskarna har löst det genom att använda nanotunna lager för kretsarna. Lysdioderna däremot är en tredjedels millimeter tjocka. Användningsområdena spänner över allt från att ge bilförare och piloter information till dataspelare och vanliga internetsurfare.

– Människor hittar på alla möjliga sätt att använda linserna på som vi inte har tänkt på. Vårt mål är att demonstrera den grundläggande tekniken och se till att den blir säker att använda, säger Babak Parviz.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro