ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya krav på bostadskö efter lägenhetshärvan

Christina Blom · 11 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hade Göteborg haft Stockholms modell för fördel­ning av lägenheter hade aldrig en hög chef för Vägverket fått gå före i bostads­­kön.Nu kräver hyresgästföreningen att kommunen kommer tillrätta med godtycket och inför en kommunal bostadsförmedling av Stockholmsmodell.

Redan på torsdag väcker vänsterpartiet frågan i fullmäktige.– Med den bostadsbrist vi har i Göteborg är det otroligt viktigt att bostäder förmedlas korrekt, säger Hyresgästföreningens bost­ads­­politiske sekreterare Lennart Sjöstedt.

Han ser hellre att kötiden styr vem som får en lägenhet än ”kontanter och kontakter”. Men förslaget får kritik av Anna Johansson (S), styrelseordförande i Bostadsbolaget vars vd beslutade om undantaget för vägdirektören.– Det är nog ett utmärkt sätt att få ännu fler att försöka hantera de här frågorna på ett mer ”påhittigt sätt”. Det är inte realistiskt att en person som ska flytta hit för att jobba till gagn för stadens utveckling ska stå 20 år i kö. Problemet är bostadsbristen, säger hon.

Men i Stockholm är hennes parti för bostadsförmedlingen. Där måste alla undantag godkännas av en särskild grupp och titeln på visitkortet påverkar inte.– Förtursärenden rör personer med medicinska skäl, säger Abdo Goriya (S), vice ordförande i Bostadsförmedlingen.

Men om en chef för Väg­verket behöver en lägenhet?– Har man den positionen och vill gå före i kön får man köpa sig en lägenhet, säger Abdo Goriya.

klar

Artikellänk är kopierad

Christina Blom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro