ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya lagen: Olagligt att ge kvinnor mindre i lön

Linnea Bergman · 2 Jan 2018
Uppdaterad 2 Jan 2018

Foto: Alamy.


Island tar nu ett rejält steg framåt för att bli mer jämställt. En ny lag ska göra så att löneskillnaderna mellan män och kvinnor suddas ut fram till 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya lagen trädde i kraft 1 januari 2018. Företag med minst 25 anställda ska nu få en statlig certifiering för sin lönepolicy.

De måste då ge kvinnor och män lika mycket betalat för samma jobb. Inte heller etnicitet, sexuell läggning eller nationalitet får påverka lönesättningen. Om företaget frångår detta kan det få böter, skriver SVT. 

Förslaget till den nya lagen presenterades av Islands regering på Internationella kvinnodagen 8 mars förra året. Politikernas ambitioner är nu att redan 2020 ska löneglappet mellan könen vara borta.

–Det är ungefär som miljömärkningen ”Svanen”, och den fungerar för företagen. Det är ungefär samma sak. De säger att ”vi vill följa de här reglerna”, säger Frida Ros Valdimarsdottir som är ordförande i Islands kvinnorättsorganisation (IWRA) till SVT.

Island sticker ut på flera andra sätt när det gäller jämställdhetsfrågor. Island var det andra landet efter Norge att införa kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Men när lagförslaget om lika lön för män och kvinnor kom tjänade fortfarande kvinnor i landet 14-18 procent mindre än männen, uppgav då nyhetsbyrån AP.

Enligt rapportenden senaste  från Världsekonomiskt Forum (WEF) har både Island och Sverige några av de minsta löneskillnaderna mellan män och kvinnor i världen, tillsammans med Finland och Rwanda.

De länder som istället har störst lönegap mellan könen är Jemen, Pakistan, Syrien, Tchad och Iran.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro