ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya lagen: Hijab förbjuds i skolorna

Jesper Lindqvist · 16 Maj 2019
Uppdaterad 16 Maj 2019
Såväl regering som opposition räknar nu med att den nya lagen kommer att överklagas rättsligt som religiös diskriminering.

Såväl regering som opposition räknar nu med att den nya lagen kommer att överklagas rättsligt som religiös diskriminering. Foto: Pontus Lundahl/Carina Johansen/TT


Österrike har fattat beslut om att förbjuda "religiöst laddade kläder som täcker huvudet" i grundskolan. Beslutet försvaras av regeringen som en "signal mot politisk islam".

klar

Artikellänk är kopierad

Det är de två regeringspartierna, konservativa ÖVP och högerextrema FPÖ, som enligt Deutsche Welle (DW) tillsammans tagit fram förslaget.

Vid omröstningen i parlamentet röstade samtliga oppositionspartier mot förslaget, som dock gick igenom tack vare de två regeringspartiernas parlamentariska majoritet.

I lagen riktas förbudet i grundskolan mot ”ideologiskt eller religiöst influerade kläder som associeras med täckandet av huvudet”. Men trots att lagtexten inte innehåller något konkret om hijab menar FPÖ:s utbildningspolitiska talesperson, Wendelin Moelzer, att lagen är ”en signal mot politisk islam”.

Kritik mot lagen

Regeringen tillade även enligt DW att förbudet inte kommer att omfatta andra folkgrupper, som till exempel sikher eller judar, eftersom lagen riktar sig mot ”täckandet av allt hår eller stora delar av det”.

Kritik mot lagen har kommit från såväl muslimska organisationer som oppositionen, och den tidigare utbildningsministern, socialdemokraten Sonja Hammerschmid, menar att regeringen är ute efter rubriker snarare än skolelevernas bästa.

Kan komma att överklagas

Såväl regering som opposition räknar nu med att den nya lagen kommer att överklagas rättsligt som religiös diskriminering.

Enligt The Guardian kan den även överklagas konstitutionellt eftersom lagar som påverkar skolan normalt sett fattas med kvalificerad majoritet i Österrike.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro