ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya lagförslaget mot matsvinn: skänk till välgörenhet

Malin Hansson · 15 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
Privatpersoner i Italien beräknas stå för 43 procent av matsvinnet i landet. Ekonomiska aktörer för resten.

Privatpersoner i Italien beräknas stå för 43 procent av matsvinnet i landet. Ekonomiska aktörer för resten. Foto: Alamy


Italien följer i Frankrikes fotspår och vill införa en lag för att minska matsvinnet – genom att göra det lättare att skänka maten till välgörenhet, enligt lagförslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Italien kan bli det andra landet i Europa som ändrar lagen för att minska matsvinnet. Tidigare har Frankrike ändrat sin lag så att matbutiker som kastar mat får böter. Men Italien väljer att i stället för att straffa göra det lättare för företag att donera maten till välgörenhet, skriver La Republicca. 

I dag måste italienska barer, restauranger och mataffärer som vill donera mat rapportera donationen i förväg. Den nya lagen skulle i stället erbjuda reducerade skatter på soporna, som skulle variera beroende på hur mycket företaget ger till välgörenhet.

Lagförslaget har fått stort stöd och förväntas röstas igenom i parlamentet på måndag, och sedan gå upp till omröstning i senaten.

►LÄS MER: Frankrike förbjuder butiker från att slänga mat

Italiens jordbruksminister Maurizio Martina säger till The Localatt han vill förenkla donationer framför att kasta maten.

– För närvarande återvinner vi 550 miljoner ton matrester varje år, men vi vill nå en miljard 2016, säger  Maurizio Martina .

Den italienska regeringen undersöker även hur mat kan paketeras bättre för längre hållbarhet, ändra regler kring hur bäst före-datum ska hanteras och försöker få både restauranger och medborgare att bli mer medvetna om sin matkonsumtion och få dem att kasta mindre, skriver La Repubblica

Även vissa butiker i Sverige har börjat skänka mat de inte sålt till välgörenhet. 

►LÄS MER: Därför säljer den här butiken bara utgången mat

►LÄS MER: Här är 10 matvaror som du kastar – helt i onödan

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro