ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya larmsiffror: Koldioxidutsläppen ökar med över två procent 2018

Linnea Bergman · 5 Dec 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Världens koldioxidutsläpp kommer att öka med över två procent 2018. Det slår ett 70-tal forskare larm om i en ny internationell rapport. "Det kan innebära fruktansvärda katastrofer för många människor," säger Erik Pihl på organisationen Future Earth.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 00-talet ökade världens koldioxidutsläpp med över tre procent per år, enligt tidigare siffror från samma rapportserie. Men sedan 2010 har de siffrorna mattats av. Mellan 2014 och 2016 låg utvecklingen relativt plan med bara en svag uppgång. Men 2017 hände något. Plötsligt ökade utsläppen igen, med 1,6 procent.

quotation startVäldigt allvarligt eftersom vi vet att vi ska gå åt andra hålletquotation end

Nu har den ökningen blivit ännu större, och beräknas bli 2,7 procent 2018.

– Förra året började det gå upp och 2018 har det gått upp mycket. Minst två procent, men det kan vara uppemot fyra. Det är väldigt allvarligt eftersom vi vet att vi ska gå åt andra hållet, säger Erik Pihl, klimatanalytiker på det globala forskningsnätverket Future Earth.

Samtidigt som de förnybara energikällorna byggts ut världen över har även användandet av olja, gas och kol ökat hos flera tongivande länder.

Kina använder mer kolkraft

Bara Kina står ensamma för 27 procent av de globala utsläppen och enligt de nya siffrorna för 2018 ser de ut att öka sina utsläpp med 4,7 procent till en ny rekordnivå.

– En stor orsak till ökningen är att Kina tidigare har haft en stor nedgång när det gäller användandet av kolkraft. Men nu har de börjat elda på med mer kol igen, säger Erik Pihl.

Även Indien har en uppgående ekonomi, vilket samtidigt har bidragit till att landet beräknas öka sina koldioxidutsläpp med 6,3 procent under 2018.

– Det är en kraftig ökning. Nästan hälften av energin i Indien är förnyelsebar energi. Men det hjäper inte när man samtidigt bygger så mycket kolkraft, säger Erik Pihl.

Erik Pihl, energi- och klimatansvarig för det globala forskningsnätverket Future Earth. Foto: Oskar Brusén.
Erik Pihl, energi- och klimatansvarig för det globala forskningsnätverket Future Earth. Foto: Oskar Brusén.

I USA, som står för 15 procent av de globala utsläppen, har man haft en långtgående trend där man har fasat ut kolkraften och bytt ut den mot naturgas och förnyelsebara bränslen. Men trots det beräknas utsläppen under 2018 öka med 2,5 procent.

– USA har ökat stort när det gäller gas och olja, mycket på grund av en kall vinter och en varm sommar i år, säger Erik Pihl på Future Earth.

”Ser det inte ut som att vi får den nedgång vi behöver”

Inom EU beräknas dock en mindre minskning av koldioxidutsläppen ha skett 2018, på 0,7 procent.

Sverige finns med i rapporten som ett av 19 länder som tillsammans står för 20 procent av de globala utsläppen, och där man har lyckats få ned utsläppen utan att BNP utvecklas negativt det senaste decenniet. Men tittar man på siffror från tidigare i år ser det dystrare ut.

– De två första kvartalen 2018 ser vi en liten uppgång i utsläppen jämfört med samma kvartal 2017. Så tyvärr ser det inte ut som att vi får den nedgång vi behöver i år, säger Erik Pihl.

quotation startRedan vid 1,5 graders uppvärmning förlorar vi minst 70 procent av jordens korallrev. Vid två grader förlorar vi alla korallrev.quotation end

Den här veckan hålls FN:s klimatmöte i polska Katowice. Förhandlingarna handlar om hur Parisavtalet ska förverkligas. I Parisavtalet lovar länderna att sträva mot att den globala uppvärmningen ska hållas under 2 grader, med sikte på 1,5 grader.

Kan snart inte möta 1,5-gradersmålet

En halv grad som ha avgörande skillnad för klimatet. Och om de höga nivåerna av koldioxidutsläpp fortsätter kan det få ödesdigra konsekvenser, enligt Erik Pihl.

– Det handlar om omfattande torka, översvämningar, extremväder, enorma skogsbränder… Redan vid 1,5 graders uppvärmning förlorar vi minst 70 procent av jordens korallrev. Vid två grader förlorar vi alla korallrev. Om utsläppen fortsätter på det här sättet kommer vi inom fem-tio år inte längre kunna möta 1,5-gradersmålet, säger Erik Pihl.

Erik Pihl trycker på att alla aktörer nu måste göra sitt, inte bara världens länder utan även delstater, städer, företag och privatpersoner.

– Det handlar inte längre om att göra småsaker i sin vardag. Nu måste vi alla göra allt vi kan. Det behöver gå fort, säger han.

Så stora beräknas utsläppen bli 2018 

Kina: 10,3 miljarder ton Förändring under 2018: + 4,7 procent (+ 2.0 procent till + 7.4 procent)USA: 5,4 miljarder ton Förändring under 2018: + 2,5 procent (+ 0.5 procent till + 4.5 procent)EU: 3,5 miljarder ton Förändring under 2018: – 0,7 procent (– 2.6 procent till + 1.3 procent)Indien: 2,7 miljarder ton Förändring under 2018: + 6,3 procent (+ 4,3 procent till + 8,3 procent)

Källa: Th inom parantes är den utsläppssiffra som en slutlig sammanräkning potentiellt skulle kunna landa på inklusive felmarginal eftersom 2018 inte är slut än och en del siffror är preliminära.e Global Carbon Project 2018. Siffran avser koldioxidutsläpp angett i miljarder ton. Procentsiffran

pil
Erik Pihls bästa tips – det kan du göra för klimatet

– Att tänka på klimatet är lite som träning, de flesta vet vad de ska göra men ändå blir det inte alltid av. Fundera över hur du kan få in det i din vardag, och påverka andra att ställa om sin livsstil de också.

– Är du en person som flyger mycket så kanske du kan ta färre resor över längre tid. Du kanske kan flyga en gång per år i stället för fyra gånger per år, och stanna längre när du väl är borta. Eller helt enkelt byta ut flygresan mot tåg.

– Om du åker mycket bil kan du försöka samåka eller cykla.

– Att dra ner på köttätandet ger stor positiv påverkan på miljön.

– Se över om de produkter du använder innehåller palmolja, vars odlingar kan göra att regnskog skövlas.

– Se över hur energiförbrukningen i ditt boende ser ut, speciellt om du har en oljepanna.

pil
Om rapporten Global Carbon Budget

– Forskningsinitiativet Global Carbon Project tar sedan 2005 årligen fram siffror på världens koldioxidutsläpp från fossila bränslen i rapporten Global Carbon Budget.

– Rapporten tas fram av 76 forskare vid 57 forskningsinstitut i 15 länder världen över.

– Global Carbon Project ingår som ett forskningsprojekt under det globala forskningsnätverket Future Earth.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro