ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya Lexbase säger sig vara seriösa: "Nu är det för sent att dra sig tillbaka"

Sebastian Chaaban · 20 Feb 2014
Uppdaterad 20 Feb 2014

Brotts-registret vill ta över efter skandalsajten Lexbase – nu berättar en av personerna bakom sajten varför. Jag tror att den fyller en viktig funktion i samhället.” Och att han tänker ta bort sina egna domar från hemsidan.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare berättat om sajten Brotts-registret.se, som säger sig vara en gratis version av kontroversiella Lexbase.

Via mejl har Metro fått kontakt med en person bakom sajten. 

Han säger sig vara 27 år, själv dömd för en del brott, samt att han laddat hem den hackade versionen av Lexbase som läckte ut på nätet och att han ska begära ut domar från landets tingsrätter.

Inom kort ska sajten vara igång.

Hur kommer det sig att du vill starta brotts-registret?

– Jag tror att den fyller en viktig funktion i samhället. Det är inte för inte Lexbase fick ett så stort genombrott. Man kan tycka vad man vill om den men till sanningen hör att trots att det bara hördes massa kritik om den så var ändå alla inne på sidan och nyfikna. Jag tänker inte ta betalt utan kommer att leverera tjänsten helt gratis, skriver personen i mejlet till Metro.

Tanken är att användarna på sajten även ska kunna lägga in bilder på dömda personer samt söka på Facebook för att se om ens vänner har dömts för brott.

Men mycket tyder på att brotts-registret kan vara en bluff. Sajten saknar utgivarbevis, på hemsidan finns suspekt reklam samt en ”friskrivningsklausul” som döms ut av jurister. Någon ägare till sajten finns inte att hitta. 

Att driva en liknande sajt som Lexbase, där man kan söka på domar, är heller inte gratis. Enligt medieuppgifter har Lexbase lagt ut stora pengar på att beställa ut åtal och domar.

Stockholms tingsrätt fick den 14 februari in en begäran från brotts-registret om rättens samtliga domar för att lägga ut på hemsidan.  

Tingsrätten lät dock hälsa att då brotts-registret inte skickat in intyg om utgivarbevis är domstolen tveksam till att skicka över materialet då det kan bryta mot  personuppgiftslagen. 

Och att avgiften för materialet skulle landa på 200 000 kronor. Brotts-registret har ännu inte svarat tingsrätten. 

–Vi kommer att vara gratis och har inga tankar på att börja ta betalt. Pengar för utgifter är nästan redan täckta och jag har fått in donationer och hoppas på att mina samarbetspartners kommer att fortsätta att donera pengar. Vilka det är och vad dem får i utbyte kan jag inte säga som du säkert förstår. 

Vem är du/ni bakom sajten?

– Jag är en kille på 27 år, dömd för en del brott själv! Antar att du genast tänker frågan om jag har tänkt att ha med mig själv i registret? Vad tror du? Självklart inte! Det är en av fördelarna med att bygga den själv ;), skriver personen i mejlet.

Hur ser du på den kritik som varit mot Lexbase, bland annat att människor hängs ut?

– Tycker att den var bra då jag inte tycker man skall kunna tjäna pengar på att sälja sådan viktig info. Men lite ironiskt samtidigt som jag skrev ovan att alla hökar som gnällde även själva satt och sökte!

Anmälningarna mot Lexbase har haglat in.

Sajten har anmälts till Justiekanslern för brott mot yttrande- och tryckfrihetslagstiftningen, bland annat för förtal. Då brotts-registret saknar utgivarbevis är sajten inte grundlagsskyddad.

Sajt har inte utgivarbevis, hur ser du på det?

– På din fråga om utgivarbevis så kan jag bara säga att allt kommer att falla på plats men det återstår en del arbete. Men jag är inte heller främmande för att skita i en del regler som är till för att försöka stoppa en. Jag kommer naturligtvis försöka att följa alla regler men går det inte så kommer jag ändå att släppa sidan vare sig med eller utan! Nu är det för sent att dra sig tillbaka då det redan har kostat en hel del och mina kunder vill se något konkret av sina pengar.

Brotts-registret har även skrivit en egen en så kallad ”friskrivsningsklausul”, att man ”tar avstånd från allt ansvar som denna sida kan tänkas ha”.  Men det döms ut av Advokatsamfundets ordförande som Metro tidigare talat med.

Hur ser du på den friskrivningsklausul som finns på sajten, har ni tagit hjälp av jurister?

– Jag bara säga att den är skriven av mig själv och har inte haft hjälp av några jurister. Däremot så har jag idag kontakt med en jurist för att se vad som kan behövas ändras för att falla alla i smaken. Den första friskrivningsklausulen var bara där och ska bara vara där tills dess att vi börjar att släppa data. När vi börjar att släppa data så kommer en hel del att ha förändrats på sidan, skriver 27-åringen bakom sajten i mejlet.

Metro har efter mejlsvaret från Brotts-registret skickat flera frågor angående reklamen som finns på sajten, men mejlen har studsat tillbaka. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro