ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya listan – svenskt företag bland världens största

Jesper Lindqvist · 16 Aug 2019
Uppdaterad 16 Aug 2019
Amerikanska Walmart toppar listan över världens största företag.

Foto: JUSTIN SULLIVAN/TT


Affärstidningen Fortune listar i en ny undersökning världens 500 största företag. Dominerar gör Kina och USA i allmänhet, och oljebolagen i synnerhet. Största svenska företag? Volvo.

klar

Artikellänk är kopierad

Fortunes lista grundar sig på företagens totala omsättning, och domineras av ett specifikt företag – Walmart. Den amerikanska butikskedjan omsätter hisnande 514 miljarder dollar per år, vilket motsvarar närmare fem biljoner kronor. Som jämförelse ligger den totala svenska statsbudgeten på drygt 1 000 miljarder kronor, alltså en femtedel så mycket.

LÄS MER
Experten om Polens HBTQ-attack: Ikea slagträ i politisk kampanj

Men trots Walmarts särställning är det, för första gången på länge, inte amerikanska företag som dominerar listan. Flera kinesiska företag har nämligen tagit sig in, och sammanlagt rör det sig om 129 kinesiska företag samt 121 amerikanska företag bland världens 500 största.

Bland de absolut största företagen på topp-10 hittar man ett flertal oljebolag – däribland kinesiska Sinopec Group och China National Petroleum, samt nederländska Shell och brittiska BP.

Norskt bolag störst i Norden

Ett drygt 30-tal länder finns representerade på den prestigefyllda företagslistan – så även Sverige. Volvo har i flera decennier legat på listan, och i år hamnar det svenskgrundade företaget på plats 253, med en omsättning som uppgår till närmare 45 miljarder dollar, alltså 435 miljarder kronor.

LÄS MER
Protesterna i Hongkong – detta har hänt

Flera av våra nordiska grannar finns också representerade på listan. Danmark har ett företag, Mærsk Group, och Finland representeras av den gamla mobiljätten Nokia. Överlägset störst i Norden är dock norska Equinor, som med en omsättning på närmare 80 miljarder dollar hamnar på plats 113.

För att ta sig in på listan krävs en omsättning på cirka 25 miljarder dollar per år.

pil
Världens tio största företag

1. Wallmart (USA) $514,4 miljarder

2. Sinopec Group (Kina) $414,6 miljarder

3. Royal Dutch Shell (Nederländerna) $396,5 miljarder

4. China National Petroleum (Kina) $393 miljarder

5. State Grid (Kina) $387 miljarder

6. Saudi Aramco (Saudiarabien) $355,9 miljarder

7. BP (Storbritannien) $303,7 miljarder

8. Exxon Mobil (USA) $290,2 miljarder

9. Volkswagen (Tyskland) $278,3 miljarder

10. Toyota Motor (Japan) $272,6 miljarder

Källa: Fortune

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro