ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya metoden försvaras av forskare – trots att lärare dödshotas

Jesper Lindqvist, David Peterson · 26 Feb 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
Personalen på Hjulsta grundskola beskriver utvecklingen det senaste halvåret som en våldsvåg.

Personalen på Hjulsta grundskola beskriver utvecklingen det senaste halvåret som en våldsvåg. Foto: Erik Nylander/TT


På Hjulsta grundskola utanför Stockholm larmar personalen om en våldsvåg från eleverna. Bakom utvecklingen tror man sig finna skolans nya förhållningssätt – "lågaffektivt bemötande". Men metoden tas nu i försvar av forskare. "Som jag ser det har man inte implementerat metoden fullt ut", säger psykologen Bo Hejlskov Elvén.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan en tid tillbaka arbetar personalen på Hjulsta grundskola i Spånga med ett ”lågaffektivt bemötande” mot elever som missköter sig. Målet med metoden ska vara att inte söka konflikt med upprörda elever och agera lugnt och sansat när sådana situationer uppstår.

Nu larmar dock skolans personal om att metoden istället utlöst en våldsvåg, och enligt tidningen Arbetarskydd ökar antalet våldsamma incidenter där elever är inblandade.

Situationen har fått skolans skyddsombud att uppmana ledningen att avsluta arbetet med metoden, efter att ett 50-tal incidenter med våld och hot inträffat under det senaste halvåret. Skyddsombudet, Irene Ziverts, vill även att Arbetsmiljöverket ingriper med ett föreläggande eller förbud mot metoden, som hon anser ligger bakom den oroande utvecklingen.

– Enligt personalen som jobbar på skolan har det aldrig varit så här förut. Visst har det funnits problem men skillnaden är att man då redde ut situationer direkt på plats, det hanterades på ett annat sätt, säger Irene Ziverts och ger ett exempel.

– Säg att en elev sitter med jacka på sig i matsalen. Tidigare kunde en lärare gå fram och säga till eleven att ta av sig jackan. Om eleven inte lyssnade kom flera lärare fram och sa till, och om eleven fortfarande inte lyssnade fick han eller hon gå och prata med rektorn. Om samma situation uppstår nu så ska läraren inte söka konflikt utan ta kontakt med elevens mentor, som i sin tur ska kontakta föräldrarna. Signalen till alla andra elever blir att man får göra som man vill.

pil
Fem av incidenterna på Hjulsta grundskola

• Elev kastar varmt kaffe i mitt ansikte. En elev blir arg på en annan elev och kastar en kopp med hett kaffe i ansiktet på en annan elev som delvis träffar mig i ansiktet.

• Elev knuffar in mig i väggen. Jag står i dörren till matsalen. En elev i åk 9 knuffar mig med kraft bort från dörröppningen så att jag slår bakhuvudet i väggen. Eleven fortsätter in och tar mat.

• En elev tränger sig in på min lektion med våld. Jag ringer efter hjälp och eleven hotar med att han ska hugga mig om jag begär hjälp.

• Elev kommer ut från ett EHT-möte. Han knuffar en personal i ryggen bakifrån och skriker ”jävla golare” till personalen. Han säger att han ska knuffa igen och att han ska skjuta båda från personalen som var på plats, och riktar två fingrar mot dem.

• Jag ville prata med en elev som hade betett sig illa under lektionen. Jag ställde mig i vägen när eleven ville lämna klassrummet. Först försökte han tränga sig förbi, sedan gav han mig två knytnävsslag, ett på armen och ett i ansiktet.

Källa: Källa: Tidningen Arbetarskydd

Den anmälan som nu har lämnats in till arbetsmiljöverket grundar sig i att personalen på skolan, i takt med utvecklingen, mår allt sämre. Många sjukskriver sig, och enligt Irene Ziverts funderar många även på att lämna sina tjänster.

– Det är inga lindriga hot, flera i personalen har fått ta emot dödshot av elever som till exempel vägrar att ge ifrån sig sina mobiltelefoner. Sådant förekom inte tidigare, säger hon.

”Har ingen sådan metod”

Att arbeta med ett ”lågaffektivt bemötande” betyder att personalen ska bemöta utåtagerande elevers starka känslor med lugn för att på så sätt få eleverna att bli lugnare. Psykologen, författaren och föreläsaren Bo Hejlskov Elvén har arbetat med metoden under flera års tid. Han har följt debatten om problem i Hjulsta grundskola, och menar att metoden inte verkar ha implementerats fullt ut.

– , säger Bo Hejlskov Elvén.Min hypotes är att skolan har fått en ny ledning som förespråkar ett lågaffektivt bemötande. Men eftersom metoden inte har förankrats i alla led blir effekten att personalen inte hanterar beteendet utan lämnar eleven. Man ska aldrig gå ifrån en situation om den blir våldsam. Uppföljningsarbetet är otroligt viktigt, det gör att man i ett senare skede kan arbeta förebyggande för att sådana situationer inte ska uppstå igen. Som jag läser kritiken har man ingen sådan metod på skolan

Han berättar att metoden är specifikt utvecklad för att man lättare ska kunna handskas med kraftigt våld, men att det inte handlar om att förändra människors beteenden. Samma principer ligger till grund för hur polisen arbetar, och Bo Hejlskov Elvén menar att forskningen visar att färre personer kommer till skada om man arbetar med lågaffektivt bemötande.

– Om en elev börjar kasta saker i klassrummet, töm lokalen på övriga elever och låt eleven hålla på tills denne är färdig. Sedan följer man upp och hanterar det hela på strukturell nivå, för att se i vilka situationer det våldsamma beteendet uppstår och hur man kan undvika det i framtiden. Det finns forskning som visar att det på sikt blir billigare att hantera situationen så, att det är omgivningen som upprätthåller elevens beteende, säger han.

”Det gör mig mörkrädd”

I samband med att situationen på skolan i Hjulsta uppmärksammades följde Bo Hejlskov Elvén debatten på sociala medier. Han menar att många av de som nu ställer sig bakom Irene Ziverts anmälan till Arbetsmiljöverket även förespråkar auktoritära metoder.

– I flera fall talar dessa personer om metoder som kan likställas med auktoritärt förtryck, vilket gör mig lite mörkrädd. Man talar om att dessa elever ska kastas ut från skolan och lämnas åt sina öden. Men då glömmer bort man att det är dessa personer som sedan kommer att begå brott och sitta i våra fängelser. Det är såklart någonting vi som samhälle vill undvika, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro