ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya metoden: Så ska polisen stoppa politisk extremism

Valerie Kaspersen · 30 Maj 2018
Uppdaterad 30 Maj 2018

Foto: IBL


På uppdrag av regeringen ska Polismyndigheten och säkerhetspolisen försöka förbättra arbetet mot brott som begås av höger- och vänsterextremister.

klar

Artikellänk är kopierad

Med hjälp av liknande arbetsmetoder som används för att stoppa den organiserade brottsligheten ska nu polisen och SÄPO tackla brott som begås av höger- och vänsterextremister, rapporterar SR.

– Det är naturligtvis viktigt att lagföra för brott som är direkt knutna till den extremistiska verksamheten, till exempel hatbrott. Men många gånger är personerna också brottsaktiva inom andra områden, och då vill jaga dem för andra brott som de begår, säger Anders Hall, chef för polisens Nationella operativa avdelning, till SR.

Nu ska polisen tillsammans med SÄPO avgöra vilka grupper de behöver prioritera.

– Vi ska utgå från en gemensam lägesbild av inom vilka grupperingar som hoten och problemen är störst, och vilka individer inom dessa grupperingar som är nyckelpersoner att inrikta sig mot, säger Anders Hall till SR.

Polisen har under de senaste åren sett en ökning av politiskt motiverade extremism och tror att det kommer fortsätta.

– Vi ska skydda vårt samhälle och våra demokratiska processer från de som vill skada dem, eller hindra människor att utnyttja sina demokratiska rättigheter, säger Anders Hall till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro