ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya nationella riktlinjer för endometrios

Valerie Kaspersen · 22 Mar 2018
Uppdaterad 22 Mar 2018
Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen.

Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Foto: IBL


Efter en lång väntat presenterar Socialstyrelsen nu ett 40-tal rekommendationer för endometrios.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidig upptäckt, ordentliga utredningar och rätt vård är några av de punkter som står med på listan, rapporterar SVT.

– Det är en ojämlik vård för patienter med endometrios, beroende på var du bor i landet och vem du träffar, säger Socialstyrelsens projektledare Elisabeth Eidem till SVT.

Kunskapen om endometrios är ett problem, då sjukdomen är relativt okänd både i vården och bland allmänheten. Det är därför är det viktigt med ett kunskapslyft och att vården samarbetar, menar Elisabeth Eidem. – Då är det extra viktigt att vården organiserar sig i team som till exempel bemannas med gynekolog, fysioterapeut, smärtspecialist och psykolog. Och då behöver alla ha god kunskap om sjukdomen, säger Elisabeth Eidem till SVT.

pil
Endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Hos en del läker endometrios ut av sig själv, men det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Källa: Källa: Vårdguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro