ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya regler kan ge företagare bättre a-kassa

TT · 29 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Maud Olofsson träffade nätverket Mamtreprenörerna i fredags.

Maud Olofsson träffade nätverket Mamtreprenörerna i fredags. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen ska utreda om a-kassereglerna för den som blandar företagande och vanlig anställning kan ändras.

Förslaget är ett i raden från näringsminister Maud Olofsson (C) för att anpassa de svenska trygghetssystemen bättre till småföretagare.– Våra trygghetssystem har utgått från att de gäller för den som är anställd på ett stort företag, sade Olofsson på en pressträff.

Flera av förändringarna syftar till att göra det lättare för företagare att få ersättning från a-kassan, föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen på villkor jämförbara med dem som är anställda.

De syftar också till att få fler att våga steget från anställd till att starta företag, bland annat genom att en nyföretagare kan få a-kassa på samma villkor som när han eller hon var anställd, i två år efter det att företaget startats.

Olofsson lägger fram förslagen, av vilka de flesta aviserades redan i höstas, i en proposition till riksdagen. Sedan i höstas har hon lagt till en propå om att göra det tydligare i arbetslöshetsförsäkringen vem som kan anses vara företagare. Det ska vara en som driver en varaktig, självständig verksamhet i vinstsyfte, inte personer i ideella organisationer eller föräldrar engagerade i kooperativa dagis.

Regeringen ska fortsätta utreda om reglerna för a-kassa kan ändras så att de bättre passar dem som blandar eget företagande med jobb som anställd. I dag kan många som driver företag på deltid vid sidan om deltidsjobb tvingas lägga ned sina företag för att få ut ersättning från a-kassan.Det dyraste i Olofssons 480-miljonerspaket är förslaget om högkostnadsskydd för sjuklön till anställda för 380 miljoner. Skyddet innebär att en företagare vars anställde blir sjuk ska betala sjuklön upp till en viss gräns, inte mer.

Från januari i år sänks också egenavgifterna för dem som driver enskild firma eller är delägare i handelsbolag med 5 procentenheter.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro