ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya rekordsiffror: Närmare 600 000 i Stockholms bostadskö

Linnea Bergman · 7 Jan 2018
Uppdaterad 2 Jan 2019
Fler och fler väljer att ställa sig i kö till en hyresrätt i våra storstäder.

Fler och fler väljer att ställa sig i kö till en hyresrätt i våra storstäder. Foto: Alamy/TT.


596 000 i Stockholm, 218 000 i Göteborg och 80 000 i Malmö. Så många köade vid årsskiftet för att få en hyresrätt genom de största bostadsköerna i storstäderna, visar nya siffror.

klar

Artikellänk är kopierad

Desperationen efter en bostad är fortsatt stor i våra storstäder. Att tvingas flytta flera gånger per år, betala höga hyror och bo på vänners soffor är verklighet för många.

För den som är fast i andrahandsdjungeln kan ett förstahandskontrakt kännas som en omöjlighet.

Hur mycket den genomsnittliga kötiden för att få en bostad har förändrats under förra året räknar flera av bostadsföretagen fortfarande på. Men redan nu står det klart att antalet personer i bostadsköerna i våra storstäder fortsätter att bli fler.

Hos Bostadsförmedlingen i Stockholm ökade antal personer i kön under 2017 med drygt 40 000 personer, hos Boplats Göteborg med nästan 27 000 och hos Boplats Syd med drygt 10 000 personer.

Stockholmsområdet har landets längsta bostadsköer. 2016 ökade den genomsnittliga kötiden i länet till nio år för att få en lägenhet.

– Det speglar såklart att det är en bostadsbrist. Det är ett tecken på att gapet mellan utbud och efterfrågan ökar, säger Marika Nordström, marknadschef för Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Hos Boplats Göteborg var genomsnittskötiden för att få en hyreslägenhet 2017 1697 dagar, vilket motsvarar drygt fyra och ett halvt år. Det kan jämföras med att samma siffra 2013 var 787 dagar, vilket motsvarar drygt två år.

Marika Nordström, marknadschef för Bostadsförmedlingen i Stockholm, Mats Ekblad, kommunikatör på Boplats Göteborg och Krister Hjelm, vd för Boplats Syd. Foto: Privat.
Marika Nordström, marknadschef för Bostadsförmedlingen i Stockholm, Mats Ekblad, kommunikatör på Boplats Göteborg och Krister Hjelm, vd för Boplats Syd. Foto: Privat.

Gör ni någonting för att försöka korta köerna?

– Det är inte så mycket vi kan göra. Att ställa sig i bostadskön är en långsiktig lösning. Det är svårt för dem som plötsligt måste hitta ett boende och inte har några års kötid, säger Mats Ekblad, kommunikatör på Boplats Göteborg.

Samtidigt är det många som står i kön som inte alls behöver en lägenhet just nu. Kön har för många kommit att fungera som en slags försäkring inför framtiden.

– Det finns flera tusen som har över tio års kötid. Många väntar bara på den perfekta lägenheten, säger Mats Ekblad.

Den kommunala bostadsförmedlingen Boplats Syds kö täcker Malmö och flera andra kommuner i Skåne län. Här ökade antalet personer i bostadskön med drygt 10 000 personer förra året. Samtidigt har dock antalet förmedlade lägenheter ökat, vilket bidragit till att den genomsnittliga kötiden det krävs för att få en lägenhet legat kvar på drygt tre år, och till och med minskat med fyra dagar i Skåne som helhet förra året.

Mest populära är tvåor och små treor i Malmö centrum med en hyra på runt 6 500 kronor. Där är kötiden ofta 5-6 år.

– Behovet av bostäder har ökat. Men folk efterfrågar inte i första hand nyproducerade, dyrare lägenheter. Så där blir kötiden kortare, säger Krister Hjelm, vd för Boplats Syd.

Läget på bostadsrättsmarknaden är just nu svajigt. 1 mars i år införs även ett hårdare amorteringskrav. Hur det påverkar hyresrättsmarknaden återstår att se.

Sjunkande bostadspriser framöver skulle kunna leda till att fler kan köpa en bostad. Då kan konkurrensen om hyresrätterna minska. Men risken finns även att en del drar sig för att köpa en bostadsrätt om marknaden känns otryggare. Då kan efterfrågan på hyresrätter istället öka.

– Det är en spännande utveckling. Hur det än blir så kommer det säkert innebära att situationen inte alls ser likadan ut om ett halvår eller ett år, säger Krister Hjelm på Boplats Syd.

pil
Antalet personer i kö för att få hyresrätt

Antalet avser personer som stod i kön 31 december respektive år.

Bostadsförmedlingen i Stockholm:

2017: 596 171 personer2016: 555 925 personer2015: 516 665 personer

Boplats Syd i Malmö:

2017: 80 8642016: 70 5482015: 58 257

Boplats Göteborg:

2017: 218 2002016: 191 4932015: 165 266

Källa: Källa: Respektive bostadsförmedling.

pil
Fakta om bostadsbolagen:

Boplats Göteborg:

• Ägs av Göteborgs stad och fastighetsägarna i Göteborg. Förmedlar bostäder från de kommunala bostadsbolagen i Göteborg och från privata fastighetsägare.

• Man kan ställa sig i bostadskön dagen man fyller 17 år och köavgiften är 100 kronor per år.

• Under 2017 annonserades det om 6 825 lägenheter via Boplats Göteborg.

Boplats Syd:

• Ägs av Malmö stad och förmedlar bostäder från de kommunala bostadsbolagen och från privata fastighetsägare.

• Man kan ställa sig i bostadskön dagen man fyller 17 år och köavgiften är 300 kronor per år.

• Boplats Syd förmedlade 5939 lägenheter under 2017.

Bostadsförmedlingen i Stockholm:

• Bostadsförmedlingen är ett bolag inom Stockholms stad och förmedlar kommunala och privata bostäder i de flesta kommuner i Stockholmsområdet.

• Man kan ställa sig i bostadskön dagen man fyller 18 år och köavgiften är 200 kronor per år.

• Varje år förmedlas drygt 12 000 hyresbostäder via Bostadsförmedlingen Stockholm.

Källa: Källa: Respektive bostadsförmedling.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro