ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya riktlinjer ger brittiska läkare rätt att vägra ge ut preventivmedel

Sofia Clason · 8 Dec 2017
Uppdaterad 8 Dec 2017
Förändringen kommer efter kritik från den kristna läkarorganisationen Christian Medical Fellowship.

Förändringen kommer efter kritik från den kristna läkarorganisationen Christian Medical Fellowship. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT


Nu kan brittiska läkare och sjuksköterskor inom sexuell hälsa avstå från att ge ut preventivmedel av religiösa eller moraliska skäl. Inom den nya riktlinjen kallas handlingen för samvetsgrann motsättning”.

klar

Artikellänk är kopierad

Beslutet från the Faculty of Sexual and Reproductive Health, FSRH, innebär att den tidigare riktlinjen om att läkare och sjuksköterskor måste kunna erbjuda alla former av preventivmedel, inte längre gäller för att få ett examensbevis från FSRH, skriver the Independent.

Förändringen kommer efter att den kristna läkarorganisationen Christian Medical Fellowship, CMF, kritiserat de tidigare riktlinjerna. CMF menade att riktlinjerna var diskriminerande mot de läkare som anser att akuta preventivmedel, så som kopparspiraler och dagen-efter piller, är en form av abort.

Att samvetsgrant motsätta sig att erbjuda abortvård har nämligen sedan tidigare varit tillåtit i brittisk lag, men utan att lagen inkluderade preventivmedel.

FSRH:s förbundsdirektör Asha Kasliwal och verkställande direktören Jane Hatfield har skrivit om beslutet att förändra riktlinjerna i en artikel i BMJ Journals från den 1 november i år.

I artikeln skriver Kasliwal och Hatfield att det inom organisationen fanns ett brett spektrum av åsikter om hur man skulle förhålla sig till kritiken från Christian Medical Fellowship, men att man slutligen kom fram till att förändra riktlinjerna.

Däremot skrivs det att patienter ”aldrig får bli utsatta till följd av synpunkter från någon sjukvårdspersonal som de möter”, men att läkare som vill kvalificera sig för FSRH:s examensbevis ska kunna avstå från att erbjuda abortvård och preventivmedel.

LÄS MER
6 saker alla borde veta om aborter

Med de nya riktlinjerna följer också kravet att vara öppen med sin ovilja att ge ut preventivmedel inför arbetsgivare, så att patienter ska kunna hänvisas vidare till någon som är villig att erbjuda hjälp.

– Hjärtat i den nya riktlinjen är att vi välkomnar medlemmar med olika åsikter. Vi kommer att tilldela relevanta fakultetskvalifikationer till dem som uppfyller alla träningskrav och som är villiga att visa att de kommer att sätta patientvården först, oavsett deras personliga övertygelser, skriver Asha Kasliwal och Jane Hatfield i artikeln.

Brittiska Genreral Medical Council, som ger läkare licens att praktisera i Storbritannien har sagt att FSRH:s nya riktlinjer går i linje med deras praxis, men markerar också vikten av att berätta för patienter om deras rätt till att då få träffa en annan läkare.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro