ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya rön kan minska risken för matallergi – nu ser Livsmedelsverket över sina matråd

Malin Jansson · 24 Jan 2018
Uppdaterad 24 Jan 2018
Ylva Sjögren Bolin är nutritionist på Livsmedelsverket.

Ylva Sjögren Bolin är nutritionist på Livsmedelsverket. Foto: TT, Livsmedelsverket


Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barn fisk, ägg, mjölk och nötter tills det att det fyllde ett år – men nyare forskning visar att det snarare kan vara tvärtom. Därför ska Livsmedelsverket nu se över sina råd om när man ska ge viss mat till spädbarn.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler barn behöver specialmat på grund av upplevda allergiska problem. Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barn fisk, ägg, mjölk och nötter. Fram till i början av 2000-talet rekommenderade därför Livsmedelsverket alla allergiska föräldrar att undvika dessa allergiframkallande livsmedel tills det att barnet fyllde ett år.

Men rekommendationen, som ursprungligen togs fram av Barnläkarföreningen, byggde inte på tillräckligt vetenskapliga studier.

– Många är pålästa men till viss mån lever den här myten om att vänta med vissa livsmedel fortfarande kvar. Framförallt när det gäller nötter och jordnötter, säger Caroline Nilsson, barnläkare och specialist inom barn- och ungdomsallergi.

Nyare studier visar att det till och med kan vara tvärtom – att en tidig introduktion av till exempel jordnötter, ägg och fisk snarare kan minska risken för att utveckla allergi. Därför ska Livsmedelsverket nu se över sina råd om när man ska ge viss mat till spädbarn.

De nuvarande råden togs fram 2011 och poängterar endast att det är bra för barnet att få i sig alla livsmedelsgrupper under det första levnadsåret. Att fisk och ägg bidrar med viktiga näringsämnen – men ingenting om att det skulle minska risken för barnet att bli allergiskt.

– Det vi tittar på nu är om det finns något vetenskapligt underslag som gör att vi kan gå ut med mer aktiva råd. Men det handlar inte bara om det – vi ska också titta på hur man äter i Sverige generellt, vilka livsmedel man äter mer av och så vidare. Det är viktigt för att undersöka om sådana här typer av råd går att följa, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist på Livsmedelsverket.

Översynen av Livsmedelsverkets nya råd beräknas vara klar under 2018. Matens inverkan på utvecklingen av celiaki, det vill säga glutenintolerans, ska också undersökas.

– Där har det också kommit några nya studier. Tidigare trodde man att utvecklingen av celiaki bland annat hängde ihop med amning och i vilken ålder barnet introducerades för gluten. Men nu pekar mycket på att det kanske snarare handlar om mängden och att det är bra att inte öka mängden så snabbt, säger Ylva Sjögren Bolin.

pil
Matallergier –vanligast i barnaåren

All mat innehåller proteiner som kan ge allergier. Den mat som oftast ger allergiska reaktioner är ägg, mjölk, fisk, skaldjur, baljväxter som jordnötter och soja, olika nötter, fröer och vete.

Allergi beror på att kroppens normala försvar mot vissa ämne inte fungerar som det ska. Immunförsvaret uppfattar då dessa ämnen som främmande – men varför en del blir allergiska vet man inte. Dock är man säker på att ärftligheten spelar roll.

Cirka 15 procent av Sveriges befolkning lider av någon slags överkänslighet mot mat. Matallergier är vanligast i barnaåren, och då särskilt allergi mot mjölkprotein och ägg vilka drabbar cirka en till fem procent. Hos många barn försvinner allergin så småningom – men när det gäller allergier mot nötter, jordnötter och fisk så är dessa ofta bestående.

Källa: Källa: Livsmedelsverket

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro