ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya rön: Mättat fett förebygger hjärtinfarkt

Magnus Andersson/TT · 27 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fet mat i kombination med frukt och grönsaker kan minska risken för hjärtinfarkt. Det visar ny forskning från landstinget i Kronoberg.Bakom de kontroversiella rönen står läkaren Sara Holmberg som under tolv år har studerat över 1 700 män som bor eller arbetar på landsbygden.Männens matvanor kartlades i början av undersökningen och vid olika uppföljningar har hon kontrollerat hur många som drabbats av hjärtinfarkter eller avlidit.Resultaten, som publicerats i vetenskapstidskriften International Journal of Enviromental Research and Public Health, visar att de som åt frukt och grönt dagligen i kombination med stort eller måttligt intag av feta mejeriprodukter hade en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar än de som hade lägre fettintag, rapporterar TV 4 Nyheterna Växjö.– I dag finns det en vedertagen hypotes om att fet mat ger högt kolesterol som ger hjärtinfarkt, men det är bara en tes som egentligen inte har blivit bevisad, säger Sara Holmberg till TT.Studien visar även att bland dem som inte åt frukt och grönt dagligen hade fettintaget inte någon effekt.- En hypotes är att frukt och grönt innehåller nyttiga ämnen och vitaminer, men många av dem är fettlösliga och det innebär att vitaminerna inte tas upp av kroppen om det inte finns något fett i kosten, säger Sara Holmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Magnus Andersson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro