ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya rön: Tsunami dränkte Atlantis

Tomas Lundin · 24 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix OBS MONTAGE

ATLANTIS. Myten om Atlantis, det blomstrande öriket som försvann i vattnet, har fascinerat människor i årtusenden.

Nu har en grupp Israeliska forskare kommit fram till en ny teori: Atlantis var i själva verket den minoiska civilisationen på Kreta i medelhavet och förstördes av en Tsunami för 3 500 år sedan, enligt BBC.

Minoerna befolkade östra medelhavet och var mer utvecklade än något annat folk. När andra folk levde i hyddor byggde minoerna avloppssystem, stenlagda vägar och palats. Bland annat det berömda Knossos på Kreta. Runt år 1 500 före kristus slutar spåren efter den minoiska civilisationen.

Nu har forskarna funnit bevis för att en tsunami, lika kraftig som den som drabbade Thailand och sydostasien för drygt två år sedan, sköljde över Kreta vid samma tid som minoerna försvann.

– Det finns en rad tydliga tsunami-kännetecken. Minoiskt byggmaterial, keramik och matrester har funnits tillsammans med runda stenar och snäckor. De sistnämnda kan bara ha kommit upp på land genom en stor våg, säger professor Hendrik Bruins vid Negev-universitetet i Israel, till BBC.

Resterna från havet har hittats sju meter upp på land. För långt för att ha kommit dit i en vanlig storm, menar forskarna.

Minoerna var ett sjöfararfolk och de flesta av deras samhällen låg längst kusten. Effekterna av en tsunami skulle därför vara förödande. Så förödande att forskarna tror att det ligger till grund för myten om Atlantis.

Utan sina hamnar, sina skepp och sina fiskebåtar skulle minoerna snabbt gå under, enligt forskarna.

– Minoerna var så säkra på skyddet från sin flotta att de bodde i oskyddade samhällen längs kusten, säger kanadensiska arkeologen Sandy MacGillivray till BBC.

Tsunamin 2004 har ochkså hjälpt till att kasta nytt ljus på hur en jättevåg påverkar kustsamhällen.

–  Om man tittar på Bandah Aceh-provinsen i Indonesien, var dödstalet där nära 80 procent . Om dödstalet var liknande på Kreta skulle det betyda slutet för den minoiska civilisationen, säger Sandy MacGillivray.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro