ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Bostadspriserna i pendlingsorterna ökar stort

Natalie Demirian · 13 Nov 2017
Uppdaterad 13 Nov 2017
"Såhär kan man göra bostadsklipp", säger Hans Flink på Svensk mäklarstatistik.

"Såhär kan man göra bostadsklipp", säger Hans Flink på Svensk mäklarstatistik. Foto: TT


Priserna i pendlingsorterna har ökat tre gånger så snabbt som i Stockholm det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik.

klar

Artikellänk är kopierad

En bostad i Stockholm eller tre i Eskilstuna. Så stor skillnad är det i kvadratmeterpriserna när Svensk mäklarstatistik tittat på prisutvecklingen under ett år, från oktober 2016 till oktober 2017, i huvudstaden jämfört med orter på pendlingsavstånd.

I Stockholm, där samtliga stadsdelar ingår, ligger priset för en bostadsrätt i genomsnitt på 73 923 kronor per kvadratmeter. I Eskilstuna ligger motsvarande pris på 22 366 kronor, i Västerås är kvadratmeterpriset 22 510 kronor och i Enköping 22 935 kronor.

Medan prisutvecklingen för bostadsrätter de senaste 12 månaderna har ökat i Stockholm med 3,6 procent är den betydligt större i pendlingsorterna. I Eskilstuna har det varit en prisutveckling på hela 13,1 procent, i Västerås 12,8 procent och i Enköping 10,5 procent.

Han säger att prisutvecklingen i de städerna beror på att de startar på en låg siffra.– Prisutvecklingen i sig i dessa städer är ett tecken på att de blir allt mer attraktiva för bostadsköparna. Så här kan man göra bostadsklipp. Prisutvecklingen vi tittat på gäller bostadsrätter, men trenden för villor är densamma, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik.

– I kronor har Stockholm ökat mer, men i procent blir det allt svårare att nå upp till höga procent i prisutveckling jämfört med städer som Eskilstuna.

Men även om en del Stockholmare väljer att flytta ut till de städerna tror Hans Flink snarare att merparten av innerstadsborna i Stockholm flyttar ut till en närort eller förort till Stockholm för att få ett större boende för pengarna.

Hans Flink tror dock att prisutvecklingen i pendlingsorterna sannolikt kommer att fortsätta öka, och han ser ett liknande mönster kring orterna vid både Göteborg och Malmö.

– Tack vare kommande infrastruktursatsningar kommer det att gå allt snabbare att resa till de här städerna.

pil
Så här såg prisutvecklingen ut under 13 oktober 2016 – 13 oktober 2017

Bostadsrätter:

Eskilstuna: 13,1 procent.

Västerås: 12,8 procent.

Stockholm: 3,6 procent.

Enköping: 10,5 procent.

Strängnäs: 4,1 procent.

Uppsala: 7,6 procent.

Källa: Svensk mäklarstatistik

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro