ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Damfotbollen växer så det knakar

Filip Häggberg · 21 Jul 2017
Uppdaterad 21 Jul 2017
Caroline Segers Sverige möter Ryssland i fotbolls-EM på fredagskvällen.

Caroline Segers Sverige möter Ryssland i fotbolls-EM på fredagskvällen. Foto: Maja Suslin/TT


Vi befinner oss mitt i ett fotbolls-EM. Samtidigt finns det nya siffror som visar att damfotbollen blir allt starkare, på flera områden.

klar

Artikellänk är kopierad

Det svenska landslaget spelar sin andra gruppspelsmatch i EM i Nederländerna på fredagskvällen, där de ställs mot Ryssland.

Och damfotbollen blir bara större och större, visar nya siffror frånUEFA och FIFA.

Fler utövare

2017 var ett rekordår i den bemärkelsen att det aldrig tidigare funnits så många registrerade damfotbollsspelare i UEFA-länder, drygt 1,2 miljoner. De länder som ökat mest de senaste fem åren är Ukraina, Kazakstan och Portugal, enligt UEFA.

Fler tittare

EM-slutspel

EM 2009 i Finland sågs av totalt 47 miljoner TV-tittare. Den siffran hade fyra år senare, i EM i Sverige, ökat dramatiskt. Under den turneringen hade 133 miljoner människor bänkat sig framför TV:n världen över.

VM-slutspel

Det senaste VM-slutspelet i Kanada var också den VM-turnering som haft flest åskådare på plats någonsin. 1,4 miljoner människor såg turneringen på plats. I VM 2011 i Tyskland var det 846 000.

Samma mästerskap innebar också rekord i tittarsiffrorna på TV; 328 miljoner. Det kan jämföras med 249 miljoner, som var antalet TV-tittare under VM 2011.

Mer ungdomsfotboll

Antalet ungdomsligor för damer i UEFA-länder ökat med 62 procent – på fyra år. Samtidigt har antalet ungdomsakademier fördubblats under samma period.

Fler kvinnligt anställda

Att damfotbollen blir allt mer populär får vi ännu ett bevis på när vi tittar på hur många kvinnor som jobbar i olika slags ledarroller inom fotbollen.

Sedan 2013 har antalet kvinnor med ledande roller inom fotbollen ökat med 49 procent, enligt statistik från UEFA.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro