ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Flest skiljer sig i januari – här är tipsen för att hålla ihop

Linnea Bergman · 17 Jan 2018
Uppdaterad 17 Jan 2018
Det är få som väljer att lämna in sina skilsmässopapper i december. Istället är januari och mars månader när många ansöker om skilsmässa.

Det är få som väljer att lämna in sina skilsmässopapper i december. Istället är januari och mars månader när många ansöker om skilsmässa. Foto: Alamy.


Antalet skilsmässoansökningar till tingsrätterna ökade förra året jämfört med de två senaste åren, visar nya siffror.

klar

Artikellänk är kopierad

Konflikter, olika syn på framtiden och kärlek som slocknade.

Totalt kom det in 30 889 ansökningar om skilsmässor till våra tingsrätter förra året, visar siffror från alla landets tingsrätter som Domstolsverket tagits fram på uppdrag av Metro.

Det är en ökning jämfört med 2016 när det kom in 30 287 ansökningar och år 2015 när 30 198 ansökningar kom in.

Om man jämför med 2013 och 2014 var det dock fler gifta par som bestämde sig för att avsluta sina äktenskap då.

De officiella siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, kring hur många skilsmässor som faktiskt gick igenom 2017 får vi vänta lite till på.

Hos SCB är siffrorna något lägre än de från Domstolsverket, bland annat eftersom myndigheten använder en annan modell och registrerar de skilsmässor som faktiskt gått igenom ett visst år istället för antalet ansökningar som kommit in.

I SCB:s statistik från tidigare år kan man se att antalet skilsmässor låg runt 20 000-22 000 per år runt millenieskiftet, till att numera ligga på runt 24 000-26 000 stycken per år. Samtidigt har dock antalet giftermål per år ökat i snabbare takt än antalet skilsmässor.

Psykologen Anna Bennich Karlstedt, som 2016 gav ut en bok om skilsmässor och jobbar som parterapeut, är inte förvånad över att antalet skilsmässor fortsätter att ligga på en relativt hög nivå i Sverige.

– I dagens samhälle är man inte tvingad att stanna i någonting som inte är bra längre. Vi har långsamt fått ett annat synsätt på monogami och att leva alla livets år tillsammans. Det tycker jag generellt är bra, säger hon.

Om man slår ihop skilsmässoansökningarna till tingsrätterna de senaste fem åren månad för månad ser man även ett tydligt mönster kring vilka månader vi väljer att lämna in våra skilsmässopapper.

I december gör minst antal par slag i saken. Om man tittar på de gemensamma skilsmässoansökningarna är istället januari den månad när flest antal par väljer att skilja sig. Ett mönster som psykologen Anna Bennich Karlstedt känner igen från de par hon möter.

– Det är få som vill skilja sig precis före jul. Men i januari kommer löftet om att inte förspilla ett år till och ta tag i en förändring. Vi har även några extra dagars ledigt över julen. Då har vi har tid och ork att fatta de jobbiga besluten, säger hon.

Ansökningarna om skilsmässa som lämnas in till tingsrätten skiljer sig åt beroende på om parterna är överens om att skiljas eller inte. Förra året var det 21 591 par som gjorde en gemensam ansökan om skilsmässa. 9 298 ansökningar om skilsmässa genom stämning kom in från bara en av personerna.

Antal skilsmässor ökade för tredje året i rad under 2017, visar nya siffror.
Antal skilsmässor ökade för tredje året i rad under 2017, visar nya siffror.
pil
Så många har ansökt om skilsmässa de senaste fem åren

Antal inlämnade skilsmässoansökningar till alla landets tingsrätter. I statistiken ingår både gemensamma ansökningar och äktenskapsskillnad genom stämning.

2017: 30 8892016: 30 2872015: 30 1982014: 31 3422013: 32 411

Källa: Källa: Domstolsverket.

pil
6 varningssignaler som kan tyda på att ni kanske borde skiljas

Långvariga problem utan lösning. Om ni haft relativt stora problem under en lång tid som ni dessutom har försökt göra någonting åt utan att det hjälpt. Ni har uttryckt missnöje men det har inte gått att hitta kompromisser. Det kan vara en varningssignal om att det kanske inte går att rädda relationen.

Lediga stunder tar energi. Det blir tärande istället för stärkande att ha mer tid tillsammans. Stunderna som skulle vara stärkande, när ni är lediga och har tid att prata, umgås, kanske ha sex och vila ut, tar energi istället för att ge energi.

Planer på skilsmässa under lång tid. Ni har lagt upp en plan för en skilsmässa i framtiden. Det finns inga varma känslor kvar men ni känner att ni vill vänta tills barnen blir större.

– Ni har aldrig roligt tillsammans. Det kan inte alltid vara roligt att leva ihop, men det behövs stunder av tillfredställande tid ihop för att må tillräckligt bra i relationen.

Olika bilder av framtiden och olika värderingar. Ni har hela tiden dragkamper kring vad ni ska göra med er tid och med era pengar, eller vad som känns viktigt att göra med livet.

Ständiga konflikter. Ni har konflikter som inte leder till problemlösning. Ni är inne i ett ständigt bråkande och minns knappt vad ni bråkar om längre.

Källa: Källa: Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och författare till boken ”Vägen genom skilsmässan” från 2016.

pil
7 tips för att hålla äktenskapet vid liv

Gör en kartläggning. Sätt er ner och prata om ert gemensamma liv. Ta avstamp i vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra och se om ni kan skruva på det så att det blir bättre.

Undvik att vara anklagande. Säg inte: ”du bryr dig inte om mig längre och är inte intresserad av vad jag gör”. Säg istället: ”jag skulle må så himla mycket bättre om du frågade hur jag haft det på jobbet eller lade armen om mig i soffan på kvällen. Jag har saknat det lite.” Ge önskemål istället för att anklaga. Då blir det lättare för den andra att lyssna och ta till sig.

Se din egen del. Tänk på vad du kan peta in i relationen för att den ska bli bättre. Lägg inte alla orsaker till problemen i den andras knä. I de flesta fall är man två om trasslet på olika sätt. Fundera över vad du själv gjort den senaste tiden för att ni ska ha det bra.

Gör inte saker sen. När tid går kan problemen förvärras. Ta itu med det som inte fungerar så snart som möjligt.

Acceptera vissa saker. Vi kan inte förändra andra människor så mycket som vi kanske skulle vilja. Vissa saker får vi stå ut med och hantera om vi ska leva tillsammans.

Stärk relationen med små kärleksgester. Det kan vara saker som går fortare än att borsta tänderna. Ofta väntar vi med att säga att partnern är fin eller ge personen en puss tills vi känner det i hela kroppen. Men ett kärleksfullt beteende kan i sig ge upphov till mer kärleksfulla känslor. Fundera varje dag på om du gett någon lite ömhetsbetygelse till din partner. Det kan vara enkla saker som en klapp på kinden eller en puss i pannan.

Håll dig nyfiken. Det kan vara lätt att känna att man känner en person efter 14 år tillsammans och tre barn. Men sluta inte fråga. Det kan handla om hur det var på jobbet, men även större frågor, som vad personen skulle vilja göra om ni vann på Lotto eller vad som var personens största rädsla som barn. Det går alltid att hitta nya frågor och fortsätta utforska vem personen man är tillsammans med egentligen är. Det ökar även känslan av samhörighet.

Källa: Källa: Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och författare till boken ”Vägen genom skilsmässan” från 2016.

pil
Här skiljde vi oss mest 2017

Antal ansökningar om skilsmässa till tingsrätterna. Här ingår både gemensamma ansökningar och där en av personerna lämnat in ansökan.

• Södertörns tingsrätt: 2 642

• Göteborgs tingsrätt: 2 468

• Solna tingsrätt: 1 763

• Stockholms tingsrätt: 1 736

• Malmö tingsrätt: 1 629

Källa: Källa: Domstolsverket.

pil
Här skiljde vi oss minst 2017

Antal ansökningar om skilsmässa till tingsrätterna. Här ingår både gemensamma ansökningar och där en av personerna lämnat in ansökan.

• Lycksele: 73

• Haparanda: 86

• Gällivare: 95

• Gotland: 135

• Mora: 164

Källa: Källa: Domstolsverket.

pil
De månaderna ansöker vi oftast om skilsmässa

Månaderna när det lämnats in flest gemensamma ansökningar om skilsmässa till tingsrätterna under perioden 2013-2017.

• Januari

• Mars

• Oktober

Källa: Källa: Domstolsverket.

pil
De månaderna ansöker de flesta inte om skilsmässa

Månaderna när det lämnats in minst antal gemensamma ansökningar till tingsrätterna under perioden 2013-2017.

• December

• Juli

• November

Källa: Källa: Domstolsverket.

pil
Tre kortafakta om skilsmässor

Betänketid. Om paret har ett hemmaboende barn som är under 16 år eller makarna inte är överens om att skiljas krävs betänketid på minst sex månader innan skilsmässan kan gå igenom.Då är man skild. Man räknas som skild tre veckor efter tingsrättens beslut om beslutet inte överklagats.Tid tills skilsmässa. De flesta skiljer sig inom några år. Enligt tidigare statistik från SCB hade de flesta som skilde sig 2015 gift sig antingen 2010 eller 2011.

Källa: Fakta: Sveriges domstolar, SCB.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro