ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Förtroendet för politiker dalar – störst ras för Annie Lööf

Linnea Bergman · 17 Jan 2019
Uppdaterad 17 Jan 2019
Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C).

Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C). Foto: TT.


Förtroendet för svenska politiker har minskat rejält sedan valet. Mest rasar Centerledaren Annie Lööf. Den partiledare som flest fått ökat förtroende för är i stället KD-ledaren Ebba Busch Thor.

klar

Artikellänk är kopierad

Inom några dagar kan Sverige ha en ny regering.

Men den långsamma regeringsbildningen har gjort att svenskarnas förtroende för politiker har fått sig en ordentligt törn, visar en ny undersökning från Yougov som gjorts på uppdrag av Metro.

65 procent uppger att de har fått ett minskat förtroende för politiker generellt sedan valet. Det kan jämföras med samma undersökning i november 2018 när 57 procent uppgav samma sak.

Kan uppfattas som otydlig

Den partiledare som flest uppger att de fått ett minskat förtroende för är Annie Lööf (C), något som hela 57 procent uppger.

Det kan bero på att C-ledaren har uppfattats som otydlig i och med att hon varken har velat stötta en regering som hon menar blir beroende av Sverigedemokraterna eller hjälpa fram Stefan Löfven (S) till makten, enligt Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola.

”Nedgången har fortsatt”

I november 2018 uppgav i stället 43 procent att deras förtroende för Annie Lööf minskat sedan valet.

– Nedgången har fortsätt. Det hon själv ser som att hon konsekvent driver en, eller kanske flera linjer, imponerar inte på väljarna. Det kan vi konstatera, säger Marja Lemne.

nbsp;

Jan Björklund, den andra partiledaren som nu lämnat Allianssamarbetet till förmån för ett samarbete med Stefan Löfven (S) är den partiledare som näst flest uppger att de fått minskat förtroende för, något som 45 procent uppger.

”Hon har ju inte vacklat runt”

Den partiledare som flest personer har fått ökat förtroende för sedan valet är i stället Ebba Busch Thor (KD). 29 procent uppger att deras förtroende för henne har ökat, även om 32 procent även i hennes fall fått ett minskat förtroende.

– Hon har ju inte vacklat runt. Oavsett vad man tycker om hennes linje så har hon stått för ett budskap. Hon är väldigt tydlig. Hon har tidigare bedömts vara en person som går igenom rutan. Man tvekar inte om var hon står. Det är något som kan öka förtroendet, säger Marja Lemne.

LÄS MER
Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering

Hon menar att alla partierna nu kan komma att få det tufft efter den långa regeringsbildningen.

– Nästan alla partier kan nog råka ut för en svekdebatt efter det här.

Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola. Foto: Privat.
Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola. Foto: Privat.

Behöver övertyga sina anhängare

Det är dock viktigt att partiledarna inte stirrar sig blinda på opinionssiffror och utgår för mycket från dem, tycker Lemne.

– Politiker ska ju inte snegla för mycket på tillfälliga opinionssiffror och synen på en partiledare när de driver sin politik. Är det Centern eller Annie Lööf det handlar om kan man fråga sig?

Annie Lööf måste nu få med sig det egna partiet, och framhålla de framgångar partiet fick i överenskommelsen med S, MP och L, enligt Lemne.

– Hon har själv sagt att hon fått igenom mer nu än hon fått igenom under Fredrik Reinfeldts regering när det gäller liberala reformer. Det måste hon även övertyga sina anhängare om.

Allvarligt om utvecklingen håller i sig

Att förtroendet för enskilda partiledare stiger eller sjunker är dock inte så problematiskt för demokratin, tycker Lemne.

Men om den utdragna regeringsbildningen spär på en utveckling i samhället där människors förtroende för politiker generellt sjunker så är det allvarligt, säger hon.

– Det allvarliga tycker jag som statsvetare är det allmänna sjunkande förtroendet. Om det skulle vara något som håller i sig och det ser likadant ut om ett halvår när det har tillträtt en regering.

Undersökningen är gjord 11-13 januari, och täcker alltså inte in eventuella förändringar i förtroende under de senaste dagarna.

45 procent uppger att förtroendet för Jan Björklund minskat sedan valet, enligt en ny undersökning. Foto: TT.
45 procent uppger att förtroendet för Jan Björklund minskat sedan valet, enligt en ny undersökning. Foto: TT.
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro