ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Var femte man i Skåne skulle rösta på SD

Tobias Berg · 23 Apr 2013
Uppdaterad 23 Apr 2013

Om det var riksdagsval i dag skulle 22 procent av de skånska männen rösta på Sverige-demokraterna. Enligt Yougovs mätning är Sverigedemokraterna också det enda parti som får ökat stöd av skåningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Samtidigt som Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna backar får Sverigedemokraterna ökat stöd. Vid den förra mätningen i oktober sa 14 procent av skåningarna att de skulle rösta på SD om det var riksdagsval i dag. Nu är den siffran 17 procent i Skåne. En ökning som förbryllar experterna.

– Det är slående. Det har inte hänt något speciellt som kan förklara den stora ökningen, säger Anders Hellström, forskare vid Malmö högskola som specialiserat sig på nationalistiska och populistiska partier.

Enligt honom kan Sverigedemokraternas starka siffror tyda på att misstron mot de traditionella partierna just nu ökar i Skåne.

– Politikers uppgift är att representera folket och om folk inte känner sig representerade så går man till det parti som är mest ”anti”, säger han.

Undersökningen visar att det är stor skillnad mellan kvinnor och mäns sympatier för Sverigedemokraterna. 12 procent av de tillfrågade kvinnorna skulle rösta på SD medan 22 procent av männen uppgav att de skulle rösta på partiet. Men att Sverigedemokraterna är starkare bland män än kvinnor är Anders Hellström mindre förvånad över.

– Det är en genomgående trend. Alla anti-invandringspartier attraherar fler män än kvinnor, inte bara Sverigedemokraterna, säger han.

Även för Socialdemokraterna är det stor skillnad mellan könen. 30 procent av Skånes kvinnor skulle rösta på S medan 23 procent av männen skulle göra detsamma.

Yougov: Det kan bli en ond spiral

I Skåne skulle 23 procent av männen rösta på Socialdemokraterna och 22 procent på Sverigedemokraterna om det vore riksdagsval i dag.

S backar något i riksdagsvalet till skillnad från i regionvalet, som presenterades i går. Moderaterna backar både regionalt och på riksdagsnivå i denna mätning.

De som lämnar S och M verkar gå till SD, som når rekordstöd.

Var femte skånsk man röstar på S och var femte på SD. Det bör vara skrämmande läsning för skånska socialdemokrater och strålande för Skånes sverigedemokrater – dock borde båda partierna fundera över könsobalansen. Sådana kan ofta leda till en ond spiral där man får fler av dem man har många av och färre av dem som är i minoritet.

Stina Morian –  Opinionsanalytiker Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro