ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nya siffror: Alliansledarna är de mest populära partiledarna

Linnea Bergman · 6 Sep 2018
Uppdaterad 6 Sep 2018
Ebba Busch Thor, KD, Jan Björklund, L, Annie Lööf, C, och Ulf Kristersson, M ligger alla högt upp i Yougovs popularitetsmätning.

Ebba Busch Thor, KD, Jan Björklund, L, Annie Lööf, C, och Ulf Kristersson, M ligger alla högt upp i Yougovs popularitetsmätning. Foto: IBL.


KD:s Ebba Busch Thor är populärare än någonsin. Men moderatledaren Ulf Kristersson behåller platsen som den partiledaren som går hem bäst i stugorna, enligt en ny undersökning från Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Alla fyra alliansledare är mer populära än företrädarna för det rödgröna blocket och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Det visar nya siffror från opinionsundersökningsföretaget Yougov, som tagits fram i samarbete med Metro.

Den mest populära partiledaren är Ulf Kristersson, något moderatledaren har varit ända sedan den första mätningen efter att han tillträde hösten 2017. Ulf Kristerssons popularitet har varit dalande den senaste tiden, men i den här mätningen ökar hans popularitet från 3,10 i augusti till 3,22 i september, en ökning som är statistiskt säkerställd.

I undersökningen har de svarande fått ange vad de tycker om partiledarna som personer, oavsett vad den svarande själv röstar på. På den femgradiga skalan motsvarar en etta ”mycket dåligt” och en femma ”mycket bra”.

De fyra mest populära partiledarna är alla ledare för ett varsitt alliansparti, enligt undersökningen. På andra plats återfinner vi Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, vars stöd ökar från 2,92 till 3,10, en ökning som även den är statistiskt säkerställt. Det är den högsta popularitetssiffran någonsin i en Yougovmätning för KD-ledaren.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund ökar sitt stöd signifikant jämfört med i augusti, från 2,90 till 3,02. Han följs av Annie Lööf på 2,92.

På en femte plats kommer Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med 2,81 i stöd.

I botten av popularitetslistan återfinner vi Miljöpartiets ena språkrör Isabella Lövin på 2,19. Hon har varit den minst populära partiledaren sedan i januari 2018, enligt Yougovs undersökningar. Strax ovanför henne ligger Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman på 2,28 och Miljöpartiets andra språkrör Gustav Fridolin på 2,29.

Statsministern Stefan Löfven från Socialdemokraterna återfinns även han i den nedre delen av popularitetsligan, men 2,63 i stöd på den femgradiga skalan.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hamnar snäppet ovanför statsminister på 2,66.

pil
Fakta: Så gjordes undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 3-5 september 2018. Sammanlagt har 1508 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18+. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro