ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Förtroendet för Annie Lööf dalar efter valet

Linnea Bergman · 21 Nov 2018
Uppdaterad 17 Jan 2019

Foto: IBL.


Den långsamma regeringsbildningen har påverkat människors förtroende för politiker, visar en ny undersökning. Mest dalar förtroende för Annie Lööf (C). "Det är en chock för Annie. Det kan inte vara roligt," säger statsvetaren Marja Lemne.

klar

Artikellänk är kopierad

Mer än hälften av väljarna (57 procent) uppger att deras förtroende för svenska politiker generellt har minskat sedan valdagen, enligt en ny undersökning från Yougov som gjorts på uppdrag av Metro.

quotation startDet är inte bara journalister och statsvetare som upptäcker att hon för fram krav som inte håller ihop.quotation end

Det är tre av fyra Allianspolitiker som dalar mest i förtroende. 43 procent uppger att de har fått ett minskat förtroende för centerledaren Annie Lööf, vilket följs av 40 procent som säger samma sak om Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L).

– Det är också de som har synts mest i debatten. Den stora medieuppmärksamheten har inte gynnat dem, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

”Det är en chock för Annie”

Annie Lööf har just nu sonderingsuppdraget från talmannen. Ett uppdrag som sträcker sig till torsdagen. Marja Lemne menar att hon gått fram hårt efter valet, något som kan ha påverkat väljarnas förtroende för henne.

– Det är en chock för Annie. Det måste man ju säga. Det kan inte vara roligt. Det är inte bara journalister och statsvetare som upptäcker att hon för fram krav som inte håller ihop, säger Marja Lemne.

Men Ebba Bush Thor (KD) ligger bättre till än de övriga i Alliansen. Förtroendet för henne har i stället ökat mest av alla partiledarna, med 25 procent.

– Hon har synts. Men hon har varit väldigt tydlig med var hon står. Hon står för Alliansen och har inte vacklat från det. Väljarna har inte straffat ut henne för det, säger Marja Lemne.

quotation startSjöstedt har i princip försvunnit och Löfven har varit relativt osynlig.quotation end

De politiker där väljarnas förtroende minskat minst sedan valet är Jimmy Åkesson, där 23 procent uppger att de fått minskat förtroende för honom, Jonas Sjöstedt där samma siffra är 24 procent och Stefan Löfven på 28 procent.

– Åkesson (SD) har inte varit så framträdande eller sagt provocerande saker. Sjöstedt (V) har i princip försvunnit och Löfven (S) har varit relativt osynlig, kommenterar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola. Foto: Privat.
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola. Foto: Privat.

Tror inte att väljarna glömmer

Att så många som 57 procent uppger att de fått ett minskat förtroende för politiker generellt tycker Marja Lemne är oroväckande. Hon tror inte att väljarna kommer att glömma den här situationen vid nästa val. Om övergångsbudgeten spikas riskerar en del satsningar som utlovats att inte bli av, åtminstone inte på kort sikt.

– På sikt är det här illavarslande för demokratin och kan leda till ett lägre valdeltagande, säger Marja Lemne.

Efter de senaste veckornas politiska turer trodde dock Marja Lemne att de politiska förtroendesiffrorna skulle se ännu värre ut.

– Jag är förvånad över att de inte har sjunkit ännu mer faktiskt.

Fotnot: Texten har uppdaterats efter publicering efter att ett namn blivit fel på ett ställe i ursprungstexten. 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro