ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Köttätandet minskar markant

Malin Jansson · 1 Mar 2018
Uppdaterad 1 Mar 2018
Köttätandet minskar kraftigt.

Köttätandet minskar kraftigt. Foto: IBL


För första gången på länge minskar nu köttkonsumtionen markant. Samtidigt ökar efterfrågan på svenskt kött, visar ny statistik från Jordbruksverket.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett längre perspektiv har förbrukningen av kött ökat kraftigt. I dag äter svenskarna 40 procent mer kött än i början av 1990-talet.

Men nu ser det ut som om den trenden kan ha nått sin topp – ny statistik från Jordbruksverket visar nämligen att köttkonsumtionen sjönk markant förra året. Totalt med hela 2,6 procent – vilket är den största minskningen sedan 1990.

– Det har pratats som den här vegotrenden i flera år nu utan att det egentligen visat sig så värst i statistiken. Det har känts som att det varit rätt mycket snack men lite verkstad. Men kanske är det så att den faktiskt slagit igenom lite mer nu, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Ännu är det dock för tidigt att avgöra om det verkligen handlar om ett skifte – det går inte säga efter enbart ett år, menar Åsa Lannhard Öberg.

Trenden mot mer svenskt kött är desto mer säker. Även 2017 års siffror visar att konsumenter fortsätter att i allt högre utsträckning välja kött som är producerat inom landets gränser.

– Man kan säga att svenskt kött tagit tillbaka marknadsandelar trots högre prisnivå. Det beror förmodligen på att konsumenter tänker mer på hållbarhet och djurskydd – inte längre bara på att det ska vara billigt, säger Åsa Lannhard Öberg.

pil
Så mycket kött äter vi:

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person:

Griskött: 32,7

Nötkött: 24,5

Fågel:  23,2

Lamm: 1,9

Övrigt: 3,2

Motsvarande siffror år 2016:

Griskött: 33,5

Nötkött: 25,6

Fågel: 23,6

Lamm: 1,8

Övrigt: 3,2

Källa: Källa: Jordbruksverket

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro