ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nya siffror: Många behöver mer i pension än de kommer få

Linnea Bergman · 27 Feb 2018
Uppdaterad 27 Feb 2018
Många uppger att de kommer att behöva mer pengar under pensionen än vad de flesta kommer att få, visar en ny undersökning.

Många uppger att de kommer att behöva mer pengar under pensionen än vad de flesta kommer att få, visar en ny undersökning. Foto: Pixabay/Alamy.


Två tredjedelar av befolkningen uppger att de behöver mer i pension än de sannolikt kommer att få. Det visar nya siffror från en Sifo-undersökning gjord av Swedbank och sparbankerna.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta, 67 procent, uppskattar att de skulle behöva 15 000 kronor eller mer i månaden efter skatt när de går i pension, visar den nya undersökningen som gjordes i januari 2018 med drygt 3 000 svarande.

Men samtidigt kommer många och stora yrkesgrupper inte komma upp i så höga pensioner, enligt Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank.

– Många riskerar att få en halvtråkig överraskning när de går i pension, säger hon.

Ett sätt att få upp pensionen är att jobba längre. 30 procent av de svarande uppger att de planerar att jobba efter 65 års ålder.

LÄS MER
Debatt: Alla borde ha ekonomisk frihet vid 40
Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank. Foto: Swedbank.
Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank. Foto: Swedbank.

Ungefär hälften av dem, 43 procent, säger att de vill jobba längre för ekonomins skull. 45 procent vill fortsätta jobba för att det är roligt.

I december förra året presenterades en ny pensionsuppgörelse som bland annat innehöll en höjd ålder för när man kan börja ta ut pension. Eftersom befolkningen blir äldre måste vi också jobba längre, var slutsatsen.

Men samtidigt är det inte alla som tror att de kommer att orka göra det. Endast 60 procent av höginkomsttagarna och 40 procent av låginkomsttagarna tror att de skulle orka jobba efter 65, enligt den nya undersökningen.

– Det är ofta de med lite tyngre yrken där man har lägre inkomster och får mindre i pension, och alltså skulle behöva jobba längre, som uppger att de inte tror att de orkar det, säger Madelén Falkenhäll.

Enligt en tidigare analys av Swedbank kan en grundskollärare som i dag är i 30-årsåldern få ut 800 kronor mer i månaden om personen jobbar ett år extra, och få ut 1 600 kronor extra i månaden om personen jobbar två år extra. För en civilingenjör är motsvarande siffror istället 1 200 och 2 500 kronor.

pil
Tips: Så planerar du inför pensionen

• Börja pensionsspara redan när du får ditt första jobb.

• Sätt i system att öka pensionssparandet en aning varje gång du fått en löneförhöjning.

• Kolla upp om din arbetsgivare sätter undan pengar till tjänstepension. Det gör stor skillnad för pensionen.

• Om du jobbar några år efter 65 får du upp din pension ytterligare.

• Att jobba heltid genom livet gör skillnad för pensionen eftersom det är livsinkomsten som ligger till grund för den.

Källa: Källa: Swedbank och sparbankerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro