ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Ordningsvakterna som själva begår brott

Anton Gustafsson, David Peterson · 4 Feb 2019
Uppdaterad 5 Feb 2019
Kolbjörn Guwallius är inte förvånad över den senaste tidens incidenter.

Kolbjörn Guwallius är inte förvånad över den senaste tidens incidenter. Foto: TT.


Narkotikabrott, knivbrott och slag mot en full person. Metro har granskat hur många ordningsvakter som blivit av med sina förordnanden de senaste två åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter flera timmar tillsammans med den berusade mannen tappade den 24-årige ordningsvakten tålamodet i det lilla rummet vid Fridhemsplans tunnelbanestation. Ordningsvakten slog mannen i ansiktet fyra gånger med öppen hand, något han dömdes för i tingsrätten.

Den senaste tidens våldsamma incidenter där ordningsvakter har varit inblandade har väckt mycket känslor. Förra året utreddes 245 ordningsvakter för olika typer av tjänstefel, av dem förlorade 20 av dem sitt förordnande, visar Metros granskning.

Metro har gått igenom flera av fallen och hittat alltifrån ordningsvakter som försökt att ta sig in i en tingsrätt med en kniv på sig, som själv hamnar i slagsmål på fyllan och förvarat rånarluvor och tillhyggen i sin egen bil.

Misstanke om brott vanligaste orsaken till avstängning

En ordningsvakt som ska arbeta måste ha ett så kallat förordnande som personen får av polisen. Förordnandet måste sedan förnyas var tredje år. Men det kan även återkallas om ordningsvakten missköter sig. Ordningsvakten kan även bli avstängd tills polisen utsett misstanken om tjänstefel eller brottsmisstanken.

– Den vanligaste anledningen till att en ordningsvakt blir avstängd är när det finns en misstanke om brott. Men det krävs oftast en fällande dom för att förordnandet ska dras in så att ordningsvakten inte får jobba längre. Om det inte blir någon dom kan man få tillbaka förordnandet och fortsätta jobba, säger Peter Gustavsson, inspektör på polisens rättsenhet i polisregion Stockholm.

Misshandel, olaga hot och narkotikabrott

Det är ofta grövre brottslighet som gör att polismyndigheten inte anser att personen är lämplig att arbeta som ordningsvakt.

– Det kan handla om brott mot liv och hälsa där till exempel misshandel ingår, brott mot frihet och frid där olaga hot ingår, stöldbrott, narkotikabrott, vapenbrott smuggling och mutbrott. Det är exempel på brott som nästan alltid är direkt diskvalificerande för att man ska få jobba som ordningsvakt, säger Peter Gustavsson.

”Finns en risk att det eskalerar så att grövre tjänstefel mörkas”

Kolbjörn Guwallius har skrivit en bok om ordningsvaktsyrket och har själv genomgått utbildningen. Han är inte förvånad över den senaste tidens incidenter.

– Jag tror att det kommer att bli vanligare. Det ropas på många fler ordningsvakter på alla möjliga ställen. Det leder till att man behöver få in fler ordningsvakter på kortare tid, och då sätter vaktbolagen in personer som går direkt in i yrket och inte till exempel varit väktare som har varit rutin tidigare. Då har man inte lärt sig branschen och hur man handskas med människor och då uppstår det lättare sådana här situationer, säger han.

Tror du att det kan finnas ett mörkertal när det gäller antalet ordningsvakter som blir utredda? 

– Det är väldigt lätt att bli avstängd i väntan på utredning som ordningsvakt. Vilken polis som helst kan till exempel stänga av en ordningsvakt om hen misstänker att ordningsvakten har gjort fel, och då står man hos vissa arbetsgivare utan lön helt plötsligt. Om då vakt A backar upp vakt B för något litet fel så backar vakt B upp vakt A nästa gång. Då finns det en ganska stor risk att det här eskalerar och det skapas en kåranda att man backar upp varandra oavsett vad som händer. Då finns det en risk att det eskalerar så att grövre tjänstefel mörkas, säger Kolbjörn Guwallius.

pil
Sex ordningsvakter som blivit av med sina förordnanden

Försökte ta in kniv till tingsrätten

18 maj 2018 togs en person som hade ett förordnande som ordningsvakt i en säkerhetskontroll vid Stockholms tingsrätt. Mannen bar en så kallad ”kontokortskniv”, med ett 7 centimeter långt blad som var utformat för att lätt kunna hållas dold. Mannen fick ett strafföreläggande om brott mot knivlagen och fick efter händelsen inte fortsätta jobba som ordningsvakt.

Rånarluva hittades i ordningsvakts bil

En ordningsvakt blev av med sitt förordnande efter att hans fordon flera gånger används av kriminella personer. I hans bil hittades vad polisen beskriver som kriminella attribut som tillhyggen, skyddsväst och en rånarluva.

Slog berusad man i ansiktet fyra gånger

En 24-årig ordningsvakt och hans kollegor omhändertog 10 februari 2018 en man enligt LOB, lagen om berusade personer vid Fridhemsplans tunnelbanestation. Mannen togs med till ett så kallat avräkningsrum där han visiterades. I rummet slog den 24-årige ordningsvakten mannen i ansiktet fyra gånger med öppen hand. Ordningsvakten hävdade att mannen uttalat underförstådda hot och hånlog mot honom. 24-åringen dömdes till villkorlig dom för misshandel av normalgraden.

Hamnade i slagsmål efter utekväll

En 21-årig man som hade ett förordnande som ordningsvakt hamnade i februari 2017 i ett slagsmål efter en utekväll. 21-åringen slog en man i ansiktet med minst ett knytnävsslag, enligt tingsrätten. En kvinna blev även omkullknuffad av mannen och föll så att hon skadade foten. Mannen dömdes för två fall av misshandel och fick samhällstjänst i 50 timmar.

Togs i nykterhetskontroll med cannabis i kroppen

En 33-årig ordningsvakt blev av med sitt förordande efter att han blivit dömds för våldsamt motstånd, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Mannen dömdes till dagsböter. Mannen togs i en nykterhetskontroll med cannabis i kroppen, och gjorde motstånd när polisen skulle ta med honom till en kontroll på polisstationen.

Tidigare narkotikadom missades

En person fick ett förordnande som ordningsvakt. När en registerkontroll gjordes i efterhand upptäcktes det att mannen 2015 fått ett strafföreläggande om ringa narkotikabrott. Mannen fick efter det inte fortsätta jobba som ordningsvakt.

Källa: Källa: Polisen. Ordningsvakterna har alla varit verksamma i Stockholmsområdet och blev alla av med sina förordnanden under 2017 och 2018. Metro har inte i alla fall kunnat kontrollera om ordningsvakterna som blev av med sina förordnanden är kvinnor eller män.

pil
Så här funkar ordningsvakternas förordnande

En ordningsvakt som ska arbeta måste ha ett så kallat förordnande som man får av polisen. För att få ett förordnande måste man klara en laglydighetsprövning som visar om personen är dömd för något brott. Man måste även klara en lämplighetsprövning, den handlar bland annat om språkkunskaper personlig mognad och fysisk status.När man har fått förordnandet måste det förnyas vart tredje år. Men det kan även återkallas om ordningsvakten missköter sig. Om det kommer fram misstankar om att en ordningsvakt har begått ett tjänstefel eller begått ett brott i det civila blir hen avstängd tills polisen har utrett misstanken.

Källa: Källa: Rättsenheten på Polismyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro