ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Rekordmånga döda i skjutningar under 2018

Linnea Bergman · 30 Jan 2019
Uppdaterad 31 Jan 2019
Rekordmånga dog i skjutningar 2018. På bilderna syns autentiska bilder från förundersökningar. Bilden till höger visar övervakningsfilmen från en pizzeria i Rinkeby där en 25-åring sköts ihjäl.

Rekordmånga dog i skjutningar 2018. På bilderna syns autentiska bilder från förundersökningar. Bilden till höger visar övervakningsfilmen från en pizzeria i Rinkeby där en 25-åring sköts ihjäl. Foto: Polisen.


45 personer fick sätta livet till i dödliga skjutningar under förra året. Flest dödsfall skedde i Region Syd och flest skjutningar skedde i Stockholmsområdet. "Det ligger på en fruktansvärt hög nivå", säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan i december kunde Metro berätta att rekordmånga dött i skjutningar i Sverige under 2018. När hela året nu summeras av polisen landar dödssiffran på 45 döda. 2017, som tidigare ofta benämnts som ett rekordår, var samma siffra 43 döda.

Konflikter kring narkotika ligger ofta bakom

Antalet inrapporterade skjutningar har dock gått ner något, från 324 stycken 2017 till 306 stycken 2017. Även antalet personer som blivit skadade var något färre förra året, 135 personer jämfört med 139.

LÄS MER
Efter skjutningarna i Uppsala – Linnea, 20: ”Pågår någon slags normalisering”

Polisen bedömer att en stor del av skjutningarna är kopplade till kriminella konflikter och utsatta områden. Ofta ligger konflikter kring narkotika och hämndaktioner bakom skjutningarna.

Gunnar Appelgren, poliskommissarie i Stockholm som har jobbat med gängbrottslighet i 30 år, säger att polisen nu måste jobba för att bryta våldsspiraler i ett tidigare skede, eftersom en skjutning kan ge upphov till fler våldsdåd.

– Lyckas vi tidigare i våldsspiralen så kommer vi förhindra fler mord och mordsförsök. Vår hypotes är att det kanske är ännu viktigare att lyckas vid mordförsöken, för där har vi en motiverad gärningsman som kommer att göra ett angrepp igen för att hämnas, säger han.

Flest skjutningar i Stockholmsområdet

Tre av fyra fall av dödligt våld med skjutvapen utfördes i storstadsområdena, enligt polisens statistik. Den vanligaste platsen för skjutningarna var en allmän plats i ett tätbebyggt område.

Flest skjutningar, 95 stycken, skedde förra året i Region Stockholm, där Stockholms län och Gotland ingår. I Region Syd, där Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län ingår, skedde 81 skjutningar. I Region Syd, med Hallands- och Västra Götalands län, skedde 59 skjutningar förra året.

I Stockholmsområdet minskade dock antalet skjutningar något jämfört med 2017 då de var 119 stycken.

– När vi ser tillbaka om tre-fyra år så hoppas vi att 2018 var året när vi bröt trenden i Region Stockholm. Men det är för tidigt att säga än, säger Gunnar Appelgren.

Gunnar Appelgren, poliskommissarie i Stockholm som har jobbat med gängbrottslighet i 30 år. Foto: TT.
Gunnar Appelgren, poliskommissarie i Stockholm som har jobbat med gängbrottslighet i 30 år. Foto: TT.

När det gäller antalet döda i skjutningarna låg Region Syd i topp. Där dog 14 personer till följd av skjutvåld förra året, jämfört med 11 personer i Region Stockholm och 10 personer i Region Väst.

”Blivit halvt normaliserat”

Amir Rostami, polis och forskare vid Institutionen för framtidsstudier, har tidigare uttalat sig i Metro och sagt att det dödliga våldet till följd av skjutningar har börjat bli normaliserat i vårt samhälle.

– Om det här hade genomförts av extremister så hade vi pratat i termer om någon form av inbördeskrig. Nu handlar det i stället om gäng och jag tror att det gör att det känns mindre farligt och bidragit till att det nu blivit halvt normaliserat, sa han då.

”Sverige sticker ut”

Samtidigt sticker Sverige ut jämfört med många andra länder i Europa när det gäller dödsskjutningarna.

– Många europeiska länder har utanförskapsområden med låg socioekonomisk status i kombination med en utbredd narkotikahandel. Ändå sticker Sverige ut i jämförelse med andra länder när det gäller dödligt våld med skjutvapen, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning i ett pressmeddelande.

Polisen lyfter fram tydligare stöd till utsatta familjer, stärkta skolor i utanförskapsområden, mer insatser från vårdens sida för gängmedlemmar som har en psykiatrisk diagnos och att fler myndigheter än polisen finns på gatorna nattetid som några åtgärder som skulle kunna stävja det dödliga våldet med skjutvapen.

Gängmordet på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018 blev ett av årets mest uppmärksammade. På bilden syns polisens bilder från när gärningsmannen springer från platsen. Foto: Polisen.
Gängmordet på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018 blev ett av årets mest uppmärksammade. På bilden syns polisens bilder från när gärningsmannen springer från platsen. Foto: Polisen.
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro