ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Rekordmånga ordningsproblem på domstolarna

Linnea Bergman · 3 Jan 2019
Uppdaterad 4 Jan 2019
Incidenter som rör hot, våld, ordningsproblem och föremål som tas i beslag har ökat vid landets domstolar.

Incidenter som rör hot, våld, ordningsproblem och föremål som tas i beslag har ökat vid landets domstolar. Foto: TT.


Rekordmånga otillåtna föremål togs i beslag och ordningsproblemen ökade vid landets domstolar förra året, visar nya siffror. "Miljön har blivit tuffare både i korridorerna och i rättssalarna," säger chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

En person som försöker ta med sig en kniv in i domstolen, men stoppas i säkerhetskontrollen. Så kan en typisk säkerhetsincident vid landets domstolar se ut.

Sedan 2017 har antalet anmälda incidenter som rör hot, beslag av förbjudna föremål, våld och ordningsproblem ökat med 27,5 procent, visar nya siffror från Domstolsverket som Metro tagit del av. Från totalt 378 anmälda incidenter 2017 till 482 anmälda incidenter 2018.

25 domstolar har fasta säkerhetskontroller

Främst är det antalet otillåtna föremål som tagits i beslag som har ökat, från 161 stycken 2017 till 247 stycken 2018, en ökning med över 50 procent.

En orsak till ökningen kan vara att fler domstolar sedan en lagändring 2012 har infört fasta säkerhetskontroller, som påminner om dem man får gå igenom på flygplatser. I dag är det 25 av landets runt 80 domstolar som har sådana fasta säkerhetskontroller. Det gör att fler otillåtna föremål upptäcks.

Säkerhetskontrollerna vid domstolar runt om landet har bidragit till att 247 otillåtna föremål tagits i beslag och lämnats vidare till polisen. Foto: TT.
Säkerhetskontrollerna vid domstolar runt om landet har bidragit till att 247 otillåtna föremål tagits i beslag och lämnats vidare till polisen. Foto: TT.

Ökat antal ordningsstörningar

Men även de anmälda ordningsstörningarna blev fler 2018 jämfört med året innan.

– Det är svårt att peka på en enskild orsak till ökningen. Ordningsstörningarna kan handla om mindre allvarliga händelser, som att någon är högljudd och stör ordningen på det sättet, eller att det gränsar till en tumultsituation där en person är otrevlig och uppför sig på ett sätt som inte är lämpligt mot domstolens medarbetare eller besökare vid domstolen, säger Joakim Eklund, biträdande säkerhetschef på Domstolsverket.

quotation startEn del åhörare och även vissa tilltalade har mindre respekt. Det kan innebära att man exempelvis för oväsen på åhörarplats eller är nonchalant som tilltalad.quotation end

Om man jämför de anmälda ordningsstörningarna över en femårsperiod blir ökningen ännu tydligare, från 26 stycken 2013 till 138 stycken 2018.

En tuffare miljö

Chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt upplever att klimatet har blivit tuffare i de svenska rättegångssalarna jämfört med för fem-tio år sedan.

– Miljön har blivit tuffare både i korridorerna och i rättssalarna. Domarnas uppgift att hålla ordning i rättssalen har blivit större och viktigare än vad den var tidigare. En del åhörare och även vissa tilltalade har mindre respekt. Det kan innebära att man exempelvis för oväsen på åhörarplats eller är nonchalant som tilltalad, säger han.

quotation startDet vanliga är att man griper någon som har kniv på sig. Antalet kan variera, men det sker ungefär 1-3 gånger i månaden på tingsrätterna i Stockholmquotation end

2017 avgjordes över 400 000 mål i svenska domstolar.

– Varje incident är såklart allvarlig. Men sett till det stora antalet mål är den generella bedömningen att vi ändå är relativt förskonade från allvarligare incidenter, säger Joakim Eklund på Domstolsverket.

Thomas Östman, regional säkerhetschef för Stockholms tingsrätter, Joakim Eklund, biträdande säkerhetschef på Domstolsverket, och chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt.
Thomas Östman, regional säkerhetschef för Stockholms tingsrätter, Joakim Eklund, biträdande säkerhetschef på Domstolsverket, och chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt.

Gängrelaterade mål ökar risken för stök

Thomas Östman, regional säkerhetschef för Stockholms tingsrätter, säger att det är brottsmål generellt och specifikt vid gängrelaterade rättegångar som det ofta finns en ökad risk för ordningsstörningar.

– Det är klart att om det finns tilltalade och målsägande som tillhör olika gäng och båda gängen är där så ökar risken för att det kan bli konfrontation eller att de kastar ord mellan varandra, säger han.

Thomas Östman upplever dock inte att domstolarna blivit otryggare, snarare tvärtom, eftersom fler tingsrätter nu har fasta säkerhetskontroller och människor då stoppas om de har farliga föremål på sig som knivar, knogjärn eller misstänkt pepparspray.

– Det vanliga är att man griper någon som har kniv på sig. Antalet kan variera, men det sker ungefär 1-3 gånger i månaden på tingsrätterna i Stockholm, säger han.

Vill se anonyma vittnesmål

Malin Bengtsson, samordnare för vittnesstöd vid Stockholms tingsrätt, är inte helt förvånad över att antalet incidenter ökat.

– De är inte så överraskande med tanke på det som sker ute i samhället, en del av det klientelet besöker även domstolarna. Vi märker att målen är av en allvarligare karaktär i dag jämfört med tidigare och det hårdare klimatet i samhället kanske möjligtvis präglar även domstolsförhandlingarna, säger hon.

Malin Bengtsson, samordnare för vittnesstöd vid Stockholms tingsrätt.
Malin Bengtsson, samordnare för vittnesstöd vid Stockholms tingsrätt.

Malin Bengtsson tror att ett ökat användandet av telefon- och videoförhör samt medhörning, där en tilltalad inte får närvara under förhöret med ett vittne, kanske skulle kunna öka tryggheten för vittnena.

– I väldigt allvarliga fall borde det även vara rimligt med anonyma vittnen, säger hon.

Lagförslag ska ge ökad säkerhet

Just nu ligger ett förslag kring lagändringar om hur man ska kunna öka säkerheten och ordningen i domstolarna.

Där finns bland annat förslag på att vittnen i högre utsträckning ska kunna medverka via videokonferens, att åhörare ska kunna hänvisas till en sidosal på grund av säkerhetsproblem och att domaren ska få större befogenheter att agera mot ordningsstörningar.

pil
Inrapporterade våldsincidenter till Domstolsverket

Under 2018 skedde sju inrapporterade våldsincidenter på landets domstolar. Incidenterna var följande:

9 februari – Malmö tingsrätt

I samband med ett ingripande blir en polis och en ordningsvakt utsatta för våld.

7 mars – Solna tingsrätt

En kvinna slår larm om att en man slagit henne vid Solna tingsrätt. Vakter griper mannen och polis tillkallas.

2 maj – Eskilstuna tingsrätt

En person går igenom säkerhetskontrollen i Eskilstuna tingsrätt när narkotika hittas på mannen. Mannen försöker då springa därifrån och gör visst motstånd. Mannen läggs på golvet och får handfängsel.

18 september – Förvaltningsrätten i Göteborg

Personer i ett LVU-mål blir fysiska mot varandra efter avslutad förhandling. En ordningsvakt som försöker avstyra bråket blir attackerad av två personer. Personerna grips för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

22 oktober – Malmö tingsrätt

Våldsamt tumult uppstår efter att en person passerar tingsrättens säkerhetskontroll. Polis tillkallas och en polisanmälan görs.

7 november – Helsingborgs tingsrätt

Två personer börjar slåss på första våningen i Helsingborgs tingsrätt och ordningsvakter tvingas ingripa.

6 december – Kalmar tingsrätt

En häktad person rusar fram emot den målsägande i fallet och utdelar ett slag eller en spark innan häktespersonalen får bort personen. Den häktade förs bort med handfängsel och förhandlingen får brytas för dagen. Den målsägande tas omhand av ordningsvakter.

Källa: Källa: Domstolsverket

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro