ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya siffror: Stabilare men fortsatt osäkert på bostadsmarknaden

Linnea Bergman · 16 Jul 2018
Uppdaterad 16 Jul 2018
Under de senaste 12 månaderna har priserna på en bostadsrätt i Stockholm gått ner med totalt 7,7 procent.

Under de senaste 12 månaderna har priserna på en bostadsrätt i Stockholm gått ner med totalt 7,7 procent. Foto: IBL.


Bostadsmarknaden har börjat stabilisera sig – på en lägre nivå än tidigare. Det visar ny mäklarstatistik för juni månad.

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan maj och juni föll index på bostäder med 0,6 procent. Men minskningen ska ses i ljuset av att priserna ofta faller på sommaren. Om man justerar för säsongseffekter syns i stället en liten uppgång på 0,5 procent, enligt färska siffor från företaget Valuegard som presenterar mäklarstatistik.

– Juni och juli brukar vara lugna månader då antalet affärer minskar. Det brukar vara lugnt på bostadsmarknaden. Det är inte förvånande att det mer eller mindre stått stilla, säger mäklaren Nermin Kuljanin från mäklarbyrån Fantastic Frank.

Priserna på bostadsrätter har gått ner 7.7 procent i Stockholm

När Svensk Mäklarstatistik presenterade sina siffror för juni månad såg de en svag ökning på bostadsmarknaden.

Under de senaste 12 månaderna har priserna på en bostadsrätt i Stockholm gått ner med totalt 7,7 procent.

Sett till tre år tillbaka i de tre största städerna är det Malmö som har den största ökningen. Där har priserna ökat från 32,3 procent på bostadsrätter och med 23,8 procent för villor. I Stockholm är uppgången 4,9 procent för bostadsrätter och 9,1 procent för villor under samma period, enligt Valuegards siffror.

Fler bostadsaffärer än i mars

Antalet bostadsaffärer har även återgått till en mer normal nivå, jämfört med mars i år när det var få affärer till följd av prisnedgången och det nya amorteringskravet.

Mäklaren Nermin Kuljanin tror att köpare och säljare har hittat fram till varandra och de nya, lägre bostadspriserna.

– Köpare känner sig mer trygga med den prisnivå vi är på. De är mer benägna att göra affärer. När priset går ner har säljarna ofta en hög förväntan på slutpris, och köpare har en låg. Det spannet gör att det blir mindre affärer. Nu när marknaden står stilla eller sakta går uppåt så gör det att säljare och köpare möts, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro