ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya Slussen kan bli av – efter hemligt möte

Aron Andersson / Peter Lindholm · 20 Mar 2013
Uppdaterad 28 Mar 2013
Nya Slussen kan bli av

Nya Slussen kan bli av Foto: Foster + Partners och Berg Arkitektkontor


Atrium Ljungberg som äger Glashuset kommer inte längre att protestera mot planen för nya Slussen. De har gjort en ny överenskommelse med Stockholm stad.

klar

Artikellänk är kopierad

Den enda protest som mark- och miljödomstolen lyssnade till var just den från Atrium Ljungberg, om att Glashuset skulle få utsikten förstörd. Därför blev det nej till detaljplanen, ett beslut som överklagades av Stockholm Stad.

Men nu har alltså Stockholm Stad och Atrium Ljungberg kommit överens och protesten kommer därför att dras tillbaka. Handlingarna hade inför mötet sekretessbelagts.

Överenskommelsen går ut på att Atrium Ljungberg själva får markanvisning för byggnaderna framför Glashuset. Det ger dem ensamrätt att förhandla med staden under två års tid. – Vi är nöjda. Det är en bra lösning för staden och det innebär att vi har en seriös och långsiktig fastighetsägare att diskutera med i planeringen av hur vi gör Slussen till en av Stockholms mest attraktiva mötesplatser och till en effektiv och trygg knutpunkt för gående, cyklister och kollektivtrafik, säger Krister Schultz, exploateringskontorets direktör vid Stockholms stad i ett uttalande. 

Den 27 mars väntas ett beslut från mark- och miljööverdomstolen. Men oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) är inte så säker på att överenskommelsen kommer att påverka beslutet. – De tror att de löst det här genom en överenskommelse med Atrium Ljungberg. Jag tror inte det är så enkelt. Mark- och miljööverdomstolen ska ta ställning till om det verkligen går att bygga på den platsen. Man kan inte bara dribbla bort det med en ekonomisk kompensation. Den juridiska prövningen måste ha sin gång ändå, säger han till Metro. – Det är också väldigt tveksam matematik. Det är också en fråga om ekonomi. Det är en alternativ intäkt som går förlorad för staden. Nu har jag inte sett prislappen, men allt det här fördyrar konstruktionen.

Domstolen kommer även att ta ställning till ett tjugotal klaganden från privatpersoner och andra företag. Om mark- och miljödomstolen inte beviljar prövningstillstånd för överklagandet så kommer projektet att sluta i politiskt fiasko för Stockholmsalliansen. Stockholms stad får då gå tillbaka till ritbordet för att skapa ett ännu nyare Slussen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson / Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro