ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya Slussen stoppas

Peter Lindholm · 12 Dec 2012
Uppdaterad 13 Dec 2012
Nya Slussen stoppas

Nya Slussen stoppas Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Mark- och miljödomstolen ger tummen ned för nya Slussen. En domslut i dag upphäver kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen för ombyggnaden.

157 överklaganden har behandlats av domstolen. Endast ett överklagande fick gehör, men det är tillräckligt för att helt stoppa ombyggnadsplanerna på Söder i Stockholm.

Det är fastighetsägaren till Glashuset, med hyresgäster som TT och Telenor, som anser att deras utsikt blir förstörd om nya Slussen byggs.

”Glashuset är unikt och har mycket attraktiva lokaler med fri sikt över Saltsjön och staden. Lokalernas attraktionsvärde kommer onekligen att minska när byggnaderna framför glasfasaden är uppförda och detta kommer i sin tur innebära betydande ekonomiska förluster för Kommanditbolaget T-Bodarne”, konstaterar Mark- och miljödomstolen och tillägger:"Glashuset bedöms ha ett betydande kulturhistoriskt värde och utgör ett viktigt inslag i stadsbilden. Med fyra till sex våningar höga byggnader framför kommer Glashuset inte längre att ha denna överordnade roll i stadsbilden. Med de skyddsbestämmelser som finns för glasfasaden kan Glashusets ägare, Kommanditbolaget T-Bodarne, heller inte ha räknat med att det skulle byggas framför huset. I det här fallet väger bolagets enskilda intresse tyngre än det allmänna intresset av fyra nya byggrätter"

– Vi kommer överklaga till Mark- och miljööverdomstolen, säger stadsbyggnadsrådet Regina Kevius.

Att ärendet skulle överklagas till den instansen var väntat och försenar i nuläget inte ombyggnadsplanerna. Däremot hade Stockholms stad inte räknat med att vara en överklagande part.

– Vi måste analysera domen med stadens jurister. Man måste se domen i ett större perspektiv också. Hur ska bygga i Stockholms stad framöver om det enskilda intresset väger större än det allmänna?

"Gör om, gör rätt", har varit oppositionens inställning till Nya Slussen. Nu ökar möjligheten att göra saken till en valfråga 2014.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro