ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya smällen: Europa stoppar Boeings superplan

Gustaf Eriksson · 17 Jan 2013
Uppdaterad 17 Jan 2013
Även USA stoppar Boeings superplan

Även USA stoppar Boeings superplan Foto: Scanpix


Japan var först ut. Sedan följde USA och Indien efter. Nu stoppas Boeings nya Dreamliners även i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Boeings mardröm fortsätter. På torsdagsförmiddagen rapporterade nyhetsbyrån AP den europeiska byrån för luftfartssäkerhet, EASA, att hålla kvar alla Dreamliners på marken. Det enda europeiska flygbolag som har Dreamliners i sin flotta är polska LOT. EASA:s beslut kommer efter att den amerikanska flygmyndigheten FAA bestämt att inte låta några av de USA-registrerade Dreamliner-planen flyga innan de har genomgått säkerhetsinspektioner. På torsdagen gjorde Indien samma sak med landets sex Dreamliners.

I går berättade Metro att flygbolag i Japan stoppar alla flygningar med Dreamlinern efter att ett plan tvingats nödlanda på grund av rökutveckling i cockpit. Denna händelse var den allvarligaste av en rad tekniska problem som förföljt Boeings superplan under lång tid.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Boeing har sålt omkring 850 plan av den nya modellen. Hittills har 50 av dessa levererats. Myndigheternas beslut innebär att en stor del av flottan nu står på marken. Flygbolagen sliter sina hår för att boka om passagerare på andra flygningar. 

I slutet av maj ska lågprisbolaget Norwegians linje till New York ha premiär. De pressade priserna är helt beroende av den bränslesnåla Dreamlinern, och enligt experter kan teknikproblemen hota budgetresorna.

Åsa Larsson, Norwegians informationschef, vill dock tona ned riskerna: – Vi har fullt förtroende för den utredning som Boeing och de amerikanska myndigheterna genomför.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro