ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya storsjukhuset i Solna är halvvägs i bygget

Anders Göransson · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013
Nya KS-bygget är nu halvvägs Fasaderna på nya KS lystes upp på morgonen.Färgerna representerar de kulörer som återfinns inuti respektive huskropp.

Nya KS-bygget är nu halvvägs Fasaderna på nya KS lystes upp på morgonen.Färgerna representerar de kulörer som återfinns inuti respektive huskropp. Foto: Urban Brådhe


Ljus, stadsmässig och välkomnande. Så beskriver projektledningen arkitekturen hos Nya Karolinska Solna - jättesjukhuset som nu kommit halvvägs in i byggtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Det färdiga sjukhuset ska lämnas över först i oktober 2017, men igår presenterades nya bilder över hur det ska se ut både ut- och invändigt.

En viktigt skillnad för patienterna är att det blir enbart enkelrum med egna hygienutrymmen, något som inte bara har betydelse för den personliga integriteten utan även har andra fördelar.

– Risken för smittspridning minskar och därmed sparar vi in många vårddygn, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Varje byggnad kommer att ha sin specifika kulör på insidan, vilket ska bidra till att göra det lättare att hitta i sjukhuset.

Det nya sjukhuset kommer att var specialiserat på avancerad, forskningsintensiv vård, som sker i nära samarbete med Karolinska Institutet.

Kostnaden för att bygga sjukhuset ligger på cirka 14,5 miljarder kronor, och till det kommer ytterligare utgifter för utrustning, och för själva driften. Enligt en utredning från konsultföretaget McKinsey, som refereras av DN, kostar bygget 46 000 kronor per kvadratmeter, vilket är drygt 50 procent dyrare än jämförbara byggen i Europa och USA.

Torbjörn Rosdahl menar dock trots kritiken att man får ”väldigt mycket för pengarna”.

Nya KS-bygget är nu halvvägs Annika Tibell (medicinsk chef för nya KS) berättar om det nya sjukhuset där patienten alltid ska vara i centrum.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Annika Tibell (medicinsk chef för nya KS) berättar om det nya sjukhuset där patienten alltid ska vara i centrum.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Fasaderna på nya KS lystes upp på morgonen.Färgerna representerar de kulörer som återfinns inuti respektive huskropp.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Fasaderna på nya KS lystes upp på morgonen.Färgerna representerar de kulörer som återfinns inuti respektive huskropp.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs "Tummen upp för nya KS!" Pär Olsson (vd Skanska Healthcare), Torbjörn Rosdahl ( finanslandstingsråd) och Martin Ingvar (professor på Karolinska Institutet).
Nya KS-bygget är nu halvvägs "Tummen upp för nya KS!" Pär Olsson (vd Skanska Healthcare), Torbjörn Rosdahl ( finanslandstingsråd) och Martin Ingvar (professor på Karolinska Institutet).Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Fasaderna på nya KS lystes upp på morgonen.Färgerna representerar de kulörer som återfinns inuti respektive huskropp.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Fasaderna på nya KS lystes upp på morgonen.Färgerna representerar de kulörer som återfinns inuti respektive huskropp.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl har Karoliska på hjärnan.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl har Karoliska på hjärnan.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Hans Forsmark (ansvarig arkitekt), Annika Tibell (medicinsk chef), Claes Keisku (presschef K.I.) och Martin Ingvar (professor K.I.)
Nya KS-bygget är nu halvvägs Hans Forsmark (ansvarig arkitekt), Annika Tibell (medicinsk chef), Claes Keisku (presschef K.I.) och Martin Ingvar (professor K.I.)Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs "Polska go home" står det i en av bygghissarna.1700 personer av olika nationaliteter arbetar på bygget.
Nya KS-bygget är nu halvvägs "Polska go home" står det i en av bygghissarna.1700 personer av olika nationaliteter arbetar på bygget.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs En av sjukhuskorridorna färdigställs.
Nya KS-bygget är nu halvvägs En av sjukhuskorridorna färdigställs.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Ett ljusschakt släpper in dagsljus i huskroppen, bilden från ett vårdplan på våning 12 i första byggnaden.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Ett ljusschakt släpper in dagsljus i huskroppen, bilden från ett vårdplan på våning 12 i första byggnaden.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Alla huskropparna har nu nått full höjd.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Alla huskropparna har nu nått full höjd.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Där gamla KS nu ligger, bakom de många byggbodarna, ska det så småningom bli bostäder.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Där gamla KS nu ligger, bakom de många byggbodarna, ska det så småningom bli bostäder.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Magnifik utsikt in mot city från rummen.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Magnifik utsikt in mot city från rummen.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Ett av husen har gräs på taket.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Ett av husen har gräs på taket.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Rörarbete under sjukhusets tak.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Rörarbete under sjukhusets tak.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Andrew Miller, Skanska, besiktigar en toalett. Varje enkelrum har egna hygienutrymmen.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Andrew Miller, Skanska, besiktigar en toalett. Varje enkelrum har egna hygienutrymmen.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Sibo Ibrahimzade sätter upp den nya takarmaturen i korridoren.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Sibo Ibrahimzade sätter upp den nya takarmaturen i korridoren.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Var och en av byggnaderna har en egen färgkulör som gör det lättare att hitta i storsjukhuset. Blockcef Leif Karlsson kollar att det blir rätt röd färg.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Var och en av byggnaderna har en egen färgkulör som gör det lättare att hitta i storsjukhuset. Blockcef Leif Karlsson kollar att det blir rätt röd färg.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Först i oktober 2017 ska hela sjukhuset bli klart.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Först i oktober 2017 ska hela sjukhuset bli klart.Foto: Urban Brådhe
Nya KS-bygget är nu halvvägs Här ska "Akademiska stråket" ligga, en gångväg mellan Karolinska Institutet och det nya sjukhuset.
Nya KS-bygget är nu halvvägs Här ska "Akademiska stråket" ligga, en gångväg mellan Karolinska Institutet och det nya sjukhuset.Foto: Urban Brådhe
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro