ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya studien: Antisemitismen har ökat i Europa

Valerie Kaspersen · 10 Dec 2018
Uppdaterad 11 Dec 2018
Nio av tio uppger i studien att antisemitismen på sociala medier är värst.

Nio av tio uppger i studien att antisemitismen på sociala medier är värst. Foto: Wikimedia commons/ David Berkowitz


90 procent av judarna i Europa uppger att antisemitismen har ökat de senaste fem åren, enligt en ny undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

EU:s byrå för mänskliga rättigheter har på uppdrag av EU-kommissionen tagit fram den största enkätundersökningen någonsin i sitt slag.   

Över 16 000 judar i tolv EU-länder, där majoriteten av Europas judar bor, fick svara på en enkät om antisemitism. De vittnar om trakasserier, hot, våld och förolämpningar i vardagen.

Antisemitismen har ökat i Sverige

Enligt studien har antisemitismen i Storbritannien, Tyskland och Sverige ökat mest bland de undersökta länderna, när det gäller hur många som svarat att antisemitismen är ett “väldigt stort” eller “ganska stort” problem.

Värst är det i Frankrike, där 95 procent av de tillfrågade upplevde att antisemitismen ökat de senaste fem åren. 88 procent vittnar i studien om vandalisering av judiska byggnader, begravningsplatser och institutioner. Hela 91 procent säger att de upplevt verbala hot på offentliga platser.

Lägst var det i Danmark där 56 procent uppgett att antisemitism var ett problem.

Få anmäler

Nio av tio uppger i studien att antisemitismen på sociala medier är värst. På andra plats kommer judehat på offentliga platser.

Av de 16 000 personer som tillfrågats i studien uppger en tredjedel att de utsatts för trakasserier det senaste året. Samtidigt är det få som anmäler. Hälften uppger att det är för att de är rädda för att bli utsatta för trakasserier och 40 procent eftersom de är rädda för att bli utsatta för våld.

En tredjedel berättar även att de inte vågar öppet visa att de är judar, samt att de undviker judiska inrättningar på grund av rädsla för att bli utsatta för trakasserier.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro