ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya Sune sökes

Johan Kellman Larsson · 28 Sep 2011
Uppdaterad 28 Sep 2011
”Sunes sommar” kom 1993 och där spelade Andreas Hoffer rollen som Sune.

”Sunes sommar” kom 1993 och där spelade Andreas Hoffer rollen som Sune. Foto: SF


Nu storsatsas det på familjefilmer i Sverige. Många nya barn- och ungdomsfilmer är på gång. Som en trilogi om Lasse-Majas detektivbyrå” och ”Sune i Grekland”.

klar

Artikellänk är kopierad

För tillfället letas det febrilt efter en ny Sune till uppföljaren av ”Sunes sommar”, från 1993. Dessutom spanas det efter nya deckarkids som kan spela huvudrollerna i tre filmer om ”Lasse-Majas detektivbyrå” – som just nu ligger i pipeline. – Det är ovanligt många ungdomsfilmer på gång, det är inget snack om den saken, säger regissören Hannes Holm som ligger bakom succéer som ”Adam & Eva” och ”Himlen är oskyldigt blå”.

Hannes Holm ska själv regissera storsatsningen ”Sune i Grekland”. Inspelningarna startar under senvintern. Andra påkostade ungdomsfilmer som ligger i pipeline är bland annat ”Spökskeppet Vallona”, och ”Till Tabbas”

Går det att tala om en Harry Potter-effekt? – Du är inne på rätt spår där. Vi lever ju i en ganska utpräglad Youtube-kultur. Allting ska gå väldigt snabbt – men i och med fantasyvågen har någonting hänt. Det är som att sagan, och längre berättelser för unga, börjar göra sitt återtåg. 

Linus Torell är barn- och ungdomsfilmskonsulent på Svenska filminstitutet (SFI). Han understryker, precis som Hannes Holm, att det är kul att många familjefilmer är på gång. – För oss som brinner för ungdomsfilm har det funnits en oro över att det satsats så lite på den kategorin de senaste åren – därför är det jättekul att trenden nu tycks vända. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro