ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya tåglinjer ska göra Skåne snabbare

Fredrik Stjernström · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Pågatåg Express är Skånetrafikens nya satsning för att korta ned restider och öka kapaciteten i kollektivtrafiken. I december startar flera nya linjer på försök, bland annat ett tåg som kör mellan Malmö och Helsingborg utan uppehåll.

– Fler än vi trott vill åka snabbt mellan våra huvudorter. Det här är ett sätt för oss att testa om det går att genomföra, säger Henrik Dagnäs, trafikdirektör Skånetrafiken.

De nya tågen frigörs från existerande dubbeltåg som i dag inte är fullbelagda med passagerare. Fler tåg på banorna innebär dock större effekter av störningar. Redan i dag hörs det varningar för överbelastning på de skånska järnvägarna. Men enligt Skånetrafiken ger Pågatåg Express bara en marginell påverkan.

– Inga nya tåg läggs in om det inte är möjligt. Trafikverket har gjort bedömningen att det går, säger Magnus Andersson, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken.

Med tillräckliga satsningar på infrastruktur hoppas man att kunna bygga ut expresstrafiken mellan Malmö och Helsingborg 2015. Därefter är målet att ta konceptet till andra sträckor i Skåne, bland annat Malmö-Ystad och Helsingborg-Hässleholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Stjernström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro