ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya tatueringstrenden: ta bort nya tatueringen

Josefin Svenberg · 23 Nov 2012
Uppdaterad 23 Nov 2012

Namnet på en före detta, en tribaltatuering från 90-talet eller en text på latin som inte längre känns viktig att visa för alla. Fler svenskar, framför allt yngre personer, går till laserkliniker för att bleka bort sina tatueringar – och den grupp som ökar snabbast är de som vill ta bort verken innan de ens hunnit läka.

klar

Artikellänk är kopierad

Nya tatueringstrenden: ta bort nya tatueringen 
  Hanni Beronius, 22, bleker sin tatuering hos Emma Svensson på Ambers laserklinik i Mölndal. Hanni korades till ”Miss Universe Sweden 2012” och vill ta bort sin tatuering inför den globala finalen i Las Vegas i december.
Nya tatueringstrenden: ta bort nya tatueringen Hanni Beronius, 22, bleker sin tatuering hos Emma Svensson på Ambers laserklinik i Mölndal. Hanni korades till ”Miss Universe Sweden 2012” och vill ta bort sin tatuering inför den globala finalen i Las Vegas i december.

I och med att allt fler svenskar tatuerar sig, blir det även fler som uppsöker laserkliniker för att bleka bort sina tatueringar. Metros rundringning till tio kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö pekar på att antalet kunder har ökat de senaste två åren.

– Det har ökat lavinartat bara nu i höst. Det verkar nästan som om det börjar bli häftigare att inte vara tatuerad än att vara det, så det kanske är det som är trenden om tio år, säger Lena Bernstén på Ambers laserklinik i Mölndal.

Mottagningarna som Metro har talat med är överens om att det är lika många män som kvinnor som vill ta bort sina tatueringar. Kunderna är alltifrån tonåringar till pensionärer, men den vanligaste åldern är ungefär mellan 25 och 40 år.

Vissa vill ta bort tatueringar de gjorde när de var yngre och som de har tröttnat på eller inte känner att de kan stå för längre. Men den grupp som verkar öka allra snabbast är de som vill ta bort en helt nygjord tatuering – flera kliniker berättar om kunder som kontaktar dem dagen efter att de tatuerat sig och ångrar sig. Tidigare var det något som hände enstaka gånger per år, men numera är det vardag för klinikerna.

– Den senaste tiden har det ringt en hel del personer som vill ta bort sin tatuering en vecka efter att de har gjort den. De har blivit missnöjda helt enkelt – tatueraren har kanske tatuerat in det större än vad de hade tänkt sig, eller så var tatueraren inte så duktig och motivet blev fult. Men vi tar inte bort tatueringar som är nyare än sex månader eftersom huden måste hinna återhämta sig helt innan vi börjar blekningen, säger Hanaa Ibrahim på Lasermottagningen i Malmö.

Tatueringsborttagningen innebär att man använder en laser som avger ljusenergi i snabba pulser. Enligt klinikerna spränger laserljuset sönder färgpigmentet i tatueringen till mindre partiklar, som kroppen sedan transporterar bort själv.

Låt inte vem som helst göra jobbet

I dag finns ingen formell utbildning för personer som utför kosmetiska laserbehandlingar, där borttagning av tatueringar ingår. Det behövs inte heller något tillstånd för att äga eller använda en lasermaskin på en salong – det finns till och med annonser om dem på Blocket.

– Det är fortfarande ett oreglerat område, vem som helst kan skaffa en lasermaskin och börja använda den. Så ett stort ansvar ligger på kunden att ta reda på hur kunnig utövaren är, säger Pernilla Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Eftersom skador av kosmetisk laser inte måste rapporteras in finns ingen statistik, men det finns flera risker med behandlingarna.

– Vi rekommenderar att man ställer frågor till personen som ska utföra behandlingen. Till exempel om den har utbildning från tillverkaren och vad den i så fall innehöll, och om det finns försäkringar om något skulle gå fel, säger Pernilla Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro