ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya trenden: "Facebook-detektiverna" vill utreda brotten där du bor

Emma Björkman · 28 Jan 2015
Uppdaterad 28 Jan 2015
Exempel på inlägg som publicerats på Facebookgruppen Brottsplats Eskilstuna. 

Exempel på inlägg som publicerats på Facebookgruppen Brottsplats Eskilstuna.  Foto: Montage / Facebook.com / Brottsplats Eskilstuna


Det senaste halvåret har ett 20-tal grupper dykt upp på Facebook som vill lösa brott och fungera som en länk till polisen. Men polisen och Metros sociala medier-redaktör Jack Werner uppmanar medlemmarna att vara källkritiska.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Oláh.
Henrik Oláh.Foto: Privat.

För ett halvår sedan startade Henrik Oláh den offentliga Facebookgruppen Brottsplats Eskilstuna. I dag har gruppen nära 9 000 medlemmar.

Syftet med gruppen beskrivs med orden: ”En grannsamverkan, fast mycket, mycket större! Vi hjälps åt att störa brottsligheten och få en bättre sömn! Med direkta uppdateringar här på gruppen så når vi ut med varningar betydligt fortare än vad medier gör”.

Henrik Oláh. Den första Brottsplats-gruppen startades i Kolbäck och finns nu på över 20 orter i landet. Henrik Oláh berättar att gruppen har hjälpt flera personer att återfå stulna cyklar, plånböcker och väskor.– Om det har skett en misshandel kan vi upplysa om den och på så sätt få vittnen att träda fram och uppmanar dem att kontakta polisen. Vi vill informera om vad som händer i stan och se om vi kan hjälpa till, förklarar

– Till exempel la en pappa ut en efterlysning om att hans son speciallackade hockeyhjälm blivit stulen. Inlägget delades över 270 gånger på en och en halv timme och dagen därpå hängde hjälmen på familjens dörr, säger Henrik Oláh. Men att ha en öppen grupp som handlar om brott är inte helt oproblematiskt. Metro har även varit i kontakt med Daniel, som inte vill medverka med sitt efternamn, som har startat Facebookgruppen Brottsplats Halmstad med över 4 000 medlemmar. Både Daniel och Henrik Oláh berättar att de tidigare haft problem med medlemmar som hängt ut personer med namn och bild. – Men det har blivit bättre sedan vi informerat om vilka lagar och regler som gäller. Vi vill ha ryggen fri och inte göra något brottsligt, säger Daniel. Facebookgrupperna drivs ideellt och administratörerna gör sitt bästa för att kontrollera sanningshalten i de inlägg som läggs upp.

– Vi gör det så mycket vi hinner men det är svårt att kunna kontrollera allt. Vi tar det säkra före det osäkra och tar bort inlägg som det är svårt att kolla sanningshalten på, säger Daniel. Den som vill starta ett medborgargarde är inte välkommen i grupperna. – Vissa har skrivit att de vill ta lagen i egna händer men det tar vi bort direkt, säger Daniel.

Fredrik Wallén, kommunikationschef för Polisregion Öst, säger att polisen är medveten om att Facebookgrupperna existerar men poängterar att de inte fungerar som lagens förlängda arm. – De är inte officiella kanaler för polisen eller kanaler för att nå polisen. Utan har man ett tips om brottslighet ska man gå via polisens officiella kanaler, säger han.

– Och det finns en risk att de här grupperna kan skapa en onödig oro genom att publicera farhågor men så länge det inte leder till ett formellt brott är det ingenting som vi på polisen förbjuder.

Fredrik Wallén uppmanar gruppernas medlemmar att tänka till innan de postar ett inlägg. – Man har ett personligt ansvar för allt man skriver. Om man anklagar någon för ett brott kan det vara förtal eller olaga hot. Man ska vara försiktig och tänka efter vad man har för underlag för det man skriver, säger han.

Metros sociala medier-redaktör Jack Werner, som även är med och driver Metros Viralgranskaren, tycker att det är ”förståeligt att man använder sociala medier på det här sättet, i en tid då den upplevda tryggheten i samhället är ifrågasatt”. Men även han höjer ett varnande finger och uppmanar medlemmarna att vara källkritiska. – Risken är att allt från obekräftade uppgifter till direkt förtal och uthängningar får spridning. Det bästa användaren kan göra är att tänka kritiskt kring vilka motiv olika avsändare skulle kunna tänkas ha, alltid uppge vem som är källan till uppgifter man delar vidare och aldrig dela vidare eller sprida bilder eller texter där namngivna personer anklagas för brott eller så, säger Jack Werner.

Stefan Wahlberg: Utmärkt initiativ men var medveten om riskerna

Metros rättslige expertkommentator om grannsamverkan på nätet

"Skillnaden mellan grannsamverkan och medborgargarden är himmelsvid. Att människor går samman för att förebygga och uppdaga brott på en ort är givetvis utmärkt. Man ska dock vara medveten om riskerna när en sådan aktivitet börjar glida över i gemensamma aktioner som går ut på att efterspana, gripa eller rent av ”straffa” misstänkta – någonting som i sig kan vara brottsligt.

Dessutom får man givetvis inte hänga ut misstänkta personer hur som helt på till exempel Facebook.  

Enligt lag så har alla rätt att ”på bar gärning eller flyende fot” gripa en brottsling som har begått ett brott som kan leda till fängelse. Man har också rätt att använda visst våld för att hålla personen kvar tills polis kommer till platsen. Att organisera sig i regelrätta polisliknande sammanslutningar kan däremot vara straffbart om man går för långt.

Ofta kommer man långt på sunt förnuft. Här handlar det om att värna sin egen och andras trygghet och säkerhet men att i övrigt låta myndigheterna sköta lagföring och rättsskipning", skriver Stefan Wahlberg. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro