ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya trenden: Här är apparna som låter dig livesända från mobilen

Aron Andersson · 27 Mar 2015
Uppdaterad 28 Mar 2015
Med den nya apparna Meerkat och Periscope kan du sända live från mobilen.

Med den nya apparna Meerkat och Periscope kan du sända live från mobilen. Foto: Meerkat / Periscope / Montage


Glöm Instagramfiltrerade bilder på din frukost. Nästa apptrend låter dig livesända den nakna sanningen när du brer frukostmackan.

klar

Artikellänk är kopierad

”Lägg ut! Lägg ut!” De bevingade orden från SVT-reporten Bo Holmström har nu förvandlats till appar som gör att vem som helst kan sända video från sin mobil.

När Bo Holmström stod utanför den västtyska ambassaden i Stockholm 1975, som precis exploderat, ropade han åt kontrollrummet att lägga ut bilderna i direktsändning. I dag, 40 år senare, hade han bara behövt en mobiltelefon.

Apparna Periscope och Meerkat strömmar video från din mobilkamera på nätet. Allt som krävs för att börja sända är ett knapptryck.

Lite bakgrund: Meerkat, som betyder surikat, var först ut och växte mycket i popularitet under musik- och teknikfestivalen SXSW, South by Southwest, i Texas, USA i mitten av mars. Flera kändisar, däribland programledaren och komikern Jimmy Fallon, använder appen. Fallon har ett av de mer populära kontona och sänder inte sällan videoklipp från bakom kulisserna på ”The Tonight Show”.

Men att Meerkat vuxit med rekordfart har inte tagits emot väl av alla. Twitter har fått någon form av monopol på korta, snabba rapporter från pågående händelser och en app som låter dig direktsända video passar väl in i det sammanhanget. Därför har Twitter köpt ett företag som utvecklar just en sådan tjänst, nämligen Periscope.

Eftersom Meerkat och Periscope är konkurrenter har Twitter vidtagit en del åtgärder för att begränsa Meerkats tillväxt. Tidigare hade Meerkat tillgång till användarens Twitter-kontakter och den som skaffade appen kunde alltså direkt se vilka Twitter-vänner som också fanns på Meerkat. Det var ett snabbt sätt att få följare och att hitta personer att följa. Det gjorde också att Meerkat kunde växa mycket snabbare. Men detta såg Twitter alltså till att sätta stopp för.

Samtidigt fanns Twitters eget alternativ, Periscope, inte ens att ladda ner. Förrän nu. På torsdagen släpptes slutligen Periscope och för första gången går det att jämföra de två apparna. Så här fungerar de:

I Meerkats enkla gränssnitt går det snabbt att starta en videoström. Det finns en topplista över de mest populära användarna och den som tittar på en video kan gilla, kommentera eller retweeta.
I Meerkats enkla gränssnitt går det snabbt att starta en videoström. Det finns en topplista över de mest populära användarna och den som tittar på en video kan gilla, kommentera eller retweeta.

Meerkat. Meerkat har utvecklats av en person, under åtta veckors tid. (Periscope har tagit ett helt år att utveckla.) Det syns. Gränssnittet är enkelt, utan onödig utsmyckning och det är lätt att navigera i appen.

Du skriver en kort status, om vad din videoström handlar om, och trycker sedan på ”Stream”. Dina följare får då en notifiering i sin mobil om att du sänder live och kan följa videon från mobilen eller datorn. 

Det går även att schemalägga sändningar och på så sätt berätta för dina följare att det kommer en livesändning senare.

Längst ner kan den som tittar kommentera videon, gilla den eller retweeta. Alla interaktioner dyker upp som korta meddelanden ovanpå videon.

För tillfället måste du ha en annan persons användarnamn för att hitta den personen i appen, men det går även att se en ledartavla med de mest populära Meerkat-användarna.

Den som startar Periscope möts först av ett antal pågående videoströmmar och kan börja sända själv genom att klicka sig till rätt läge i menyn längst ner på skärmen.
Den som startar Periscope möts först av ett antal pågående videoströmmar och kan börja sända själv genom att klicka sig till rätt läge i menyn längst ner på skärmen.

Periscope. Periscope-appen är också enkel, men ser något mer genomarbetad ut. Ett antal livesändningar är det första som möter användaren och i en meny längst ner på skärmen går det att gå över till läget för att själv strömma video. 

Det går inte att schemalägga videoströmmar, som i Meerkat, men å andra sidan sparas videoströmmar automatiskt. Om du startar appen efter att en sändning tagit slut, kan du alltså titta på den i efterhand. Detta är en stor fördel gentemot Meerkat, särskilt för den som vill se en video från andra sidan världen, där tidsskillnaden annars kan ställa till det.

Den som tittar kan kommentera en video eller skicka små hjärtan genom att trycka en gång på skärmen. 

Även i Periscope kan du söka efter andra användare, men eftersom Twitter äger Periscope kan du även se vilka personer du följer på Twitter som också använder Periscope.

Slutsats. Att sända video live från mobilen har varit möjligt även före Periscope och Meerkat lanserades. Bambuser och Livestrem är bara två exempel. Men det finns en mognad bland mobilanvändare som gör att Meerkat och Periscope kommer vid precis rätt tillfälle.

Den sistnämnda är i dagsläget något vassare, och har en stor fördel genom att Twitter stödjer appen. Men Meerkat har en växande användarskara och fick alldeles precis in ytterligare 120 miljoner kronor i riskkapital.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro