ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya trenden: Huset ska vara skräddarsytt

Katarina Folmer · 1 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

STATUSSYMBOLER Allt fler husbyggare efterfrågar skräddarsydda hus med unik design. Och många kan betala för det.

– I attraktiva områden talar vi om prislappar på 10 miljoner och uppåt, säger Niclas Strahner, informationschef vid Svensk Fastighetsförmedling.

Att populariteten ökar beror på att allt fler vill ha ett hus som ingen annan har. – Det finns alltid en stor efterfrågan på säregna kåkar. Men det är också en form av statussymbol. Ju mer folk tittar på det, desto mer vet man att man lyckats, säger Niclas Strahner.

Ett företag som nischat sig på skräddarsydda hus är Willa Nordic. Deras verksamhet går som tåget. Förra året ökade omsättningen med 36 procent. – Det finns en ökad vilja hos konsumenten att påverka mer. Man vill vara individuell, säger Anders Dahl, vd Willa Nordic.

Willa Nordic ritar hus till alla möjliga miljöer. – Vi gör inga standardiserade lösningar över huvud taget. Många kanske vill ha havsutsikt och huset står på ett berg, eller så vill man ha en uteplats i lä. Vi anpassar oss efter marken.

Priset kan inte Anders Dahl ge ett entydigt svar på. Läget avgör delvis. Men kunder som har råd att betala för unika hus väljer även ofta dyr och unik inredning, som handslagen italiensk klinker. Om berget behöver sprängas spär det på notan ytterligare. Prislappen på ett specialdesignat hus ligger på mellan 16 000 och 20 000 kronor per kvadratmeter – plus tomt. Att köpa ett skräddarsytt hus innebär dock inte att kunden har ensamrätt på ritningarna. – Vi återanvänder ju alltid lösningar. Men huset blir unikt i alla fall.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Folmer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro