ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya trenden: Därför reser vi mindre utomlands

Jesper Lindqvist · 9 Apr 2019
Uppdaterad 9 Apr 2019
För första gången på tio år minskar svenskarnas semesterresande utomlands.

För första gången på tio år minskar svenskarnas semesterresande utomlands. Foto: Tina Remius Strömberg/Erik Johansen/TT


Svenskarna reser allt mindre utomlands. Det visar resemagasinet Vagabonds senaste resebarometer, som visar den första minskningen på tio år. "Vi får inte glömma att det 2018 var den varmaste sommaren i mannaminne", säger reseanalytiker Hans Remvig.

klar

Artikellänk är kopierad

Under det senare decenniet har svenskarnas utlandsresande ökat stadigt för varje år – fram till 2018. Enligt Vagabonds resebarometer minskade nämligen fritidsresandet utomlands under fjolåret till de flesta populära destinationerna, såsom Spanien, Kroatien, Thailand och USA.

Trots minskningen är Spanien fortfarande i särklass vårt mest populära resmål, följt av Danmark som ohotad tvåa. Totalt rör det sig om 11,2 miljoner resor, vilket kan jämföras med 11,7 miljoner under 2017.

Mätningen visar också att den största förklaringen till att fler valde att inte resa utomlands var den mediala rapporteringen om miljön och flygets påverkan. Just miljöfaktorn har aldrig tidigare varit den huvudsakliga anledningen till att folk reser mindre, enligt undersökningen.

– Sedan får vi inte glömma att det 2018 var den varmaste sommaren i mannaminne med långvarig sol och värme. Det blev helt enkelt väldigt få sista-minuten bokningar till Medelhavet, säger Hans Remvig, reseanalytiker på Resurs för resor och turism.

 Kroatien i botten – Turkiet ökar mest

Allra mest minskade antalet resor till Kroatien, från 435 000 till 262 000 – en minskning med hela 60 procent.

– Det har varit kraftigt höjda priser på hotell, mat och annat som turister konsumerar. Kroatien har blivit dyrt. Då letar turisterna efter andra resmål, säger han till Vagabond.

Trots det minskade resandet finns det dock länder som går mot strömmen. Resandet ökade som mest till Storbritannien, Danmark och Turkiet. De senare fick hela 70 procent fler resor från Sverige än under 2017.

pil
Hit reste svenskarna i fjol

Minskningen från 2017 års mätning inom parentes.

Källa: Källa: Vagabond

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro