ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya turer i Akademie-härvan: Danius och Englund dementerar återkomst

Annica Ögren · 31 Aug 2018
Uppdaterad 31 Aug 2018
Sara Danius dementerar uppgifterna om att hon fortsätter sitt arbete i Svenska Akademien.

Sara Danius dementerar uppgifterna om att hon fortsätter sitt arbete i Svenska Akademien. Foto: IBL / Patrik Österberg


Sara Danius dementerar uppgifterna om att hon återvänder till Svenska Akademien. "Inga planer på att återvända", skriver hon bland annat i ett inlägg på Facebook under fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Dementin kommer dagen efter att Kjell Espmark, som också tidigare lämnat sin post i Akademien, på torsdagen sa till SVT Nyheter, att han tillsammans med Sara Danius och Peter Englund nu återvänder för att möjliggöra att Akademien ska kunna välja in nya ledamöter. Om detta har Metro skrivit tidigare.

– Vi kommer ställa våra röster till förfogande och delta i valet av nya ledamöter, säger Kjell Espmark till SVT Nyheter.

På fredagen skriver Sara Danius sitt inlägg på Facebook:

”I går kom ett besked i svenska medier om att jag har bestämt mig för att återvända till Svenska Akademien. Informationen är felaktig. För närvarande har jag inga planer i den vägen. Dela gärna”.

Även Peter Enlgund har gått ut offentligt med att han inte har några planer på att återvända till arbetet på Svenska Akademien. På Instagram skriver han bland annat:

”… jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet och kommer ej delta i några sammankomster. Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen. Det är allt jag har att säga just nu.”

Detta har hänt

I samband med metoo-upproret i november förra året avslöjade DN att 18 kvinnor anklagade den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, för sexuella trakasserier och övergrepp.

Arnault har under flera år fått bidrag av Akademien till sitt kulturbolag Forum. Han är även gift med ledamoten Katarina Frostenson, som också är delägare i kulturbolaget.

En utredning om hur Akademien hanterat frågan beställdes genom dess ständiga sekreterare Sara Danius, av en advokatbyrå.

I april meddelade de tre ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de lämnar Akademiens arbete, på grund av den advokatledda utredningen.

Senare i april meddelade även Sara Danius att hon lämnar posten som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Även Katarina Frostenson avgick i samband med detta.

En knytblusmanifestation hölls i Stockholm till stöd för Sara Danius, som själv gör ett uttalande via TT där hon bland annat säger: ”Alla traditioner är inte värda att bevara”.

I juni 2018 åtalades Arnault misstänkt för våldtäkt i två fall. Sju vittnen har kallats till rättegången som planeras att hållas i Stockholms tingsrätt i september månad.

LÄS MER
Krisen i Svenska Akademien i fem punkter
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro