ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya tv-avgiften guld för pejlarna

Frida Sundkvist · 4 Mar 2013
Uppdaterad 6 Mar 2013

Radiotjänsts kontrollanter får betalt för hur många "fuskare" de hittar. När man nu måste betala tv-avgift även för mobiltelefoner sitter kontrollanterna på en guldgruva.

klar

Artikellänk är kopierad

Att SVT börjar sända alla sina kanaler live på nätet visade sig snabbt bli en guldgruva för Radiotjänst, som kräver in radio- och tv-avgiften. Hittills i år har de fått in 4.000 fler hushåll än de räknat med.

Det betyder 8 miljoner kronor mer än vad Radiotjänst hade hoppats på. 

– Det är klart över prognosen. En stor del av anmälningarna är personer som anmält innehav spontant via internet, säger Carl Gustav Johansson, vd på Radiotjänst.

Radiotjänst har i dag ett 70-tal dörrknackande kontrollanter till sitt förfogande. Deras lön beror på hur många "fuskare" de hittar. Mer än hälften av lönen kommer från provision.

– De får sin ersättning baserat på hur väl de presterar, alltså hur flitiga de är. Merparten av deras lön är rörlig, berättar Carl Gustav Johansson. 

Kontrollanterna får provision för varje person de hittar som ska betala tv-avgift. Och nu när en majoritet av personer i Sverige har en mobiltelefon, dator eller surfplatta blir det en guldgruva för kontrollanterna. Bland gruppen studenter finns det till exempel få som saknar en dator. 

Kommer ni skicka kontrollanter till fler studentbostäder?– Nej, det finns inga sådana direktiv. De har inte full frihet att knacka på var som helst. Vi förser dem med adresser som inte är registrerade för tv-avgift.

Radiotjänsts vd berättar att det finns knep för studenter att slippa betala tv-avgiften.

– Många studenter är skrivna hos sina föräldrar och då betalar de inte egen tv-avgift.

Så för att slippa tv-avgiften ska studenter skriva sig hos sina föräldrar?– Ja, i praktiken är det så. 

Uppfattningen att mobiltelefoner skulle befrias från tv-avgift visade sig vara helt felaktig. Eftersom nästan alla har en smart mobiltelefon så väljer Radiotjänst att inte fråga specifikt om just det.

– Vi har aldrig sagt att mobiltelefoner inte behöver betala. Vi har sagt att vi inte explicit kommer fråga om någon har en mobiltelefon, säger Radiotjänsts vd till metro.se.

Lagen säger att det ska betalas tv-avgift för alla apparater med en tv-mottagare, men det får finnas obegränsat med apparater inom varje hushåll som betalar avgiften. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro