ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya uppdateringen ger Ios ett helt nytt filsystem – men vad innebär det egentligen?

Hugo Ewald · 10 Mar 2017
Uppdaterad 10 Mar 2017
Flera användare rapporterar på sociala medier att de plötsligt fått mycket mer ledigt utrymme på sina enheter.

Flera användare rapporterar på sociala medier att de plötsligt fått mycket mer ledigt utrymme på sina enheter. Foto: Apple/Metro


Under mars kommer Ios 10.3, som i ett par månader funnits tillgängligt för utvecklare, att släppas till alla med en Iphone eller en Ipad. Uppdateringen, som är större än den låter, innebär att Apple byter filsystem från det två decennium gamla HFS+ till det helt nya APFS. Men vad innebär det egentligen, och varför ska du bry dig?

klar

Artikellänk är kopierad

Har du en Iphone eller en Ipad som är hyfsat ny har du förmodligen version 10.2.1 av Ios, Apples operativsystem för mobila enheter. I dagarna kommer dock Ios 10.3 att släppas, rapporterar bland annat Business insider. Den nya versionen, som varit tillgänglig för utvecklare i ett par månader, är dock en större uppdatering än vad den kanske låter som. Förutom en ny funktion som innebär att du enklare kan hitta borttappade airpods kommer din Iphone eller Ipad att byta filsystem från HFS+ till APFS. Det kanske låter trivialt, men det är en större förändring än vad du kanske tror.

I grunden kan man säga att en dator eller mobils filsystem är det system som används för att kontrollera hur data förvaras, katalogiseras och hämtas – utan ett filsystem hade allt innehåll på din dator eller mobil varit som en stor klump. Nästan alla operativsystem har olika filsystem – Apple har HFS+, Windows har NTFS och Linux har främst Ext2, Ext3 och Ext4. Det är ingenting du som användare brukar märka av, men det har en stor påverkan på hur effektiv din enhet är.

APFS som alla Iphones och Ipads alltså kommer ha innebär flera fördelar, enligt Ars technica. Apputvecklare kommer kunna tillämpa starkare kryptering och enheten verkar i allmänhet kunna bli snabbare. Framför allt innebär uppdateringen att du med största sannolikhet kommer att få mycket mer plats på din enhet eftersom datan lagras effektivare. Flera användare rapporterar på sociala medier hur de plötsligt fått mycket mer ledigt utrymme på sina enheter.

När din enhet uppdateras till Ios 10.3 kommer enhetens hårddisk automatiskt att konverteras till APFS, och förhoppningsvis kommer du inte märka någonting i praktiken – även om du som alltid uppmanas av Apple att säkerhetskopiera din enhet innan uppdatering.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro