ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya uppgiften: Man som rymde under kisspaus är dömd mördare

David Peterson · 12 Jul 2018
Uppdaterad 12 Jul 2018
Man försvann in i skogen utanför Laxå.

Man försvann in i skogen utanför Laxå. Foto: Google maps


En dömd mördade rymde i förmiddags när han skulle transporteras mellan Göteborg och Sala. Under färden bad mannen Kriminalvården om att få stanna för att kissa – då sprang han in i skogen och försvann, enligt uppgift till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen som enligt polisen är i 25-årsåldern ska ha sagt att han ville att fångtransporten skulle stanna så han kunde kissa, enligt uppgift till Metro. Det var under pausen som mannen, som nyligen dömdes till 14 års fängelse av tingsrätten för mord, sprang in i skogen och försvann.

”Mycket allvarligt”

Evin Cetin, som företräder offrets anhöriga i rättsprocessen, ser allvarligt på rymningen.

– Det är en person som är dömd för mord som haft möjligheten att rymma. Det är mycket allvarligt, säger hon och fortsätter:

– Vi följer händelseförloppet och polispådraget väldigt noggrant och avvaktar den särskilda utredningen från Kriminalvården. Där måste de skyndsamt svara på frågorna om hur det är möjligt att den här rymningen kunde äga rum.

Kriminalvården har startat en utredningen för att ta reda på hur mannen lyckades rymma och varför transporten stannade.

– Vi gjorde en säkerhetsbedömning av klienten och utifrån den planerade och bemannade vi transporten, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten, i ett pressmeddelande.

Polisen larmades om att mannen försvunnit vid klockan 11.37 och var på plats drygt tio minuter senare. Det ska inte ha förekommit någon typ av våld i samband med rymningen, enligt polisen.

Inte hittad

Kriminalvården skulle transportera 25-åringen mellan en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet i Sala men strax utanför Laxå i Örebro län försvann mannen in i skogen. Mannen var barfota och hade handfängsel på sig vid rymningen. Han ska ha varit iklädd Kriminalvårdens kläder med en grå t-shirt och avklippt byxor. Han är cirka 175 centimeter lång och har mörkt lockigt hår, enligt polisen.

Ett stort antal poliser med hundar söker nu efter mannen och en helikopter spanar från luften. Polisen vädjar på sin hemsida till allmänheten att höra av sig till polisen om de ser mannen. Polisen har inte fått någon information om att mannen skulle vara farlig för allmänheten.

– Men han har rymt från en kriminalvårdstransport. Självklart kan han vara mer eller mindre desperat, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Uppgiften om att mannen ville stanna för att kissa kan Kriminalvården inte bekräfta i nuläget.

– Nej, det är ingeting som jag vet något om, säger Emilie Wallsten, pressekreterare vid Kriminalvården.

Vid klockan 19 var mannen fortfarande inte hittad trots det stora polispådraget.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro